Tandhygienister i egen regi

Tandhygienist

 

Tandhygienist24: Av Sveriges ca 4 000 verksamma tandhygienister arbetar endast ca 250 som egenföretagare. Sveriges TandhygienistFöretagare organiserar ca 135 av dessa. Det skulle kunna vara många fler.

Kort utbildning och EU-direktiv är hinder

Enligt bestämmelserna måste alla tandhygienister ha ett röntgentillstånd men för att de ska få det måste de ha en tandläkare som står för det radiologiska ansvaret. Detta är ett hinder för att tandhygienisterna ska kunna verka som egna företagare på lika villkor. Därför behöver tandhygienisternas grundutbildning förlängas så att röntgentillståndet kan ingå i utbildningen.

 

Ett annat hinder för tandhygienister som är egna företagare är det nya EU-direktivet avseende tandblekning som slår fast att endast tandläkare får bleka tänder.

De nya reglerna har inte tagit hänsyn till att Sverige har Leg. tandhygienister och att tandhygienister är den yrkesgrupp som blekt tänder tryggt och säkert i 15-20 år.

 

Färre tandläkare vill arrendera ut

En trend som börjar göra sig gällande är att tandläkare inte längre är så intresserade av att arrendera ut en plats i praktiken utan hellre väljer att ha en anställd tandhygienist.

 

Egen regi

Dental24 kontaktade två tandhygienister som bedriver verksamhet i egen regi för att ta reda på vilka faktorer som fick dem att vilja starta eget. De berättar vilken företagsform de valt och vilka specialiteter och intressen de har.

 

Carina Thuresson

Tandhygienist Carina Thuresson driver sin egen praktik Munlyckan i Bromma sedan 2012.

Hon samarbetar med en tandläkare som utför reparativ tandvård på Munlyckans patienter.

”Jag tog min tandhygienistexamen 2005. Efter några år som anställd ville jag bli min egen och kunna utveckla mina tankar om förebyggande tandvård och skapa en praktik med en egen profil”, berättar Carina Thuresson.

”Min filosofi är att patienten skall få bästa tänkbara upplevelse av sitt besök. Därför erbjuder jag alltid mina patienter bedövning för en näst intill smärtfri behandling. Jag samarbetar med flera specialister för att kunna erbjuda mina patienter den bästa tandvården”.

 

Carina_Thuresson

Carina Thuresson
Leg. Tandhygienist

 

 

Tandvårdsrädsla specialitet

Att gå till tandläkare eller tandhygienist skapar oro hos många människor därför är det, enligt Carina, extra viktigt att behandla varje patient med förståelse och mjukhet.

 

”Många tandvårdsrädda patienter söker sig till min praktik och det är en patientgrupp som ökar. Första besöket brukar handla om en inskolningsbehandling där jag lär känna patientens behov och rädsla så att jag kan utarbeta en individuell behandling. Genom att patienten känner sig trygg och bekväm får jag också behålla patienten”, konstaterar hon.

 

”Jag försöker skapa en lugn och harmonisk miljö redan när patienten stiger in på praktiken. I väntrummet finns inget som påminner om tandvård och på toaletten finns riktiga handdukar. munvårdsprodukter, hudvårdsprodukter, handkrämer mm. I den miljön försvinner oron för många patienter och de får en känsla av skön behandling”.

 

Hur marknadsför du din verksamhet?

”Jag har köpt en plats på Google och på så sätt kommer min hemsida högt upp i deras sökmotorer. Jag har också delat ut flyers i närområdet men flertalet nya patienterna kommer på rekommendation. Många kommer faktiskt långväga ifrån när de hört talas om att jag arbetar med tandvårdsrädda.”

 

 

Boka on-line!

Carinas patienter kan boka in och boka om tider online. Hon använder Almasoft på kliniken och där ingår en sådan modul. ”Almasoft är väl utformat för tandhygienistens behov och har ett bra stöd för parodstatus”, förklarar hon.

 

Brinner för sitt yrke

Carina brinner för sitt yrke och arbetar för att utveckla tandhygienisternas roll både som ordförande för Stockholms Tandhygienistförening och som kassör i Sveriges TandhygienistFöretagare.

Benita Käld

 

Tandhygienist Benita Käld är nybliven företagare. Hon arrenderar en stol hos en tandläkare och arbetar samtidigt som anställd på sin gamla klinik på deltid.

 

”Jag examinerades 2005 och har sedan dess arbetat som anställd på en privat klinik. Jag har länge velat arbeta mer självständigt och kunna styra min vardag. Efter bara ett par månader som egen är jag fortfarande i startfasen så vi får se hur det utvecklas. Hittills känns det bra att själv få bestämma över tidboken och kunna vara lite mer flexibel”, säger Benita Käld.

 

Benita

Benita Käld
Leg. Tandhygienist

 

Arrenderar

”Den här modellen med arrende passar mig och min livssituation. Jag har ett avtal med min tandläkare som bygger på att jag erhåller en viss procentsats av det jag drar in. Avtalet upprättades med hjälp av Praktikertjänst”, berättar Benita. Det finns också andra ersättningsmodeller vid arrende som t ex fast arvode och provision.

 

”Jag är den första tandhygienisten på klinken och arbetar med tandläkarens patienter och några få egna patienter som jag har med mig från en tidigare verksamhet. Idag är det väl etablerat bland tandläkare att ha en tandhygienist knuten till sig. De finns många patienter som har friska tänder och bara behöver komma för en årlig genomgång för att behålla god munhälsa. Det är det som tandhygienistens specialitet”, konstaterar Benita.

 

”Jag är också öppen för delegering och kan tänka mig att göra fyllningar och liknande vid sidan av det förebyggande arbetet”, säger Benita.

 

 

Nätverk och mentor i starten

När Benita Käld bestämde sig för att satsa på eget hade hon många egna företagare att diskutera med i sitt nätverk och en av dem som stöttat henne är just Carina Thuresson via Sveriges TandhygienistFöretagare.

 

 

Vad är viktigast i era roller som tandhygienist?

”Vår viktigaste uppgift är att stötta patienterna att själva vårda sina tänder så att de kan bevara friska tänder livet ut. Idag vet vi att blödande, inflammerade tandkött ofta föregår hjärt- och kärlproblem så det kan vara direkt livsavgörande med god munhygien”, konstaterar de.

 

 

Framtiden för tandhygienister

”Framtiden talar för oss tandhygienister. Många människor har ingen karies och kan gå hos tandhygienisten och hålla sig friska livet ut. Sedan behövs vi också ute i samhället för att informera om god munhälsa. Inom äldrevården har vi en stor uppgift att hjälpa till med information och utbildning”, svarar de.

 

”När det gäller tandvårdsstödet tror vi att reglerna behöver ändras för att få unga att gå på regelbundna undersökningen. Förebyggande tandvård borde ersättas med 50 % från första kronan istället för det tandvårdsbidrag som finns idag”.

 

 

Krav på 3-årig högskoleutbildning för tandhygienister

En fråga som båda skriver under på är att Tandhygienistutbildningen måste förlängas till 3 år. I andra länder är det en självklarhet. Med en längre utbildning skulle tandhygienister stå bättre rustade för att driva verksamhet i egen regi och också vara behöriga för att medverka i forskning, utveckling och utbildning.

 

Sveriges TandhygienistFöretagare ››

 

/Gunilla Ekholtz
Skribent Dental24