Protester när tandkliniker i Skåne läggs ned

Webb tv

Folktandvården i Skåne ska moderniseras. Men det innebär också att nio kliniker på småorter läggs ned. Bland annat får skolbarnen längre väg till tandläkaren. I Örkelljunga möter det protester.

SVT Play Sydnytt: Se inslaget ››

Folktandvården i Örkelljunga ska läggas ned. Det betyder att barn och andra patienter i fortsättningen får ta sig de tre milen till Ängelholm där folktandvården stärks och blir modernare.

– Det påverkar hela bygden på olika sätt, som till exempel skola, handel och miljö. De svaga i samhället påverkas mest, säger Lennart Åkesson, tandläkare på Folktandvården i Örkelljunga.

– Vi har många barn. Det blir mycket skjutsande, säger Sofia Nilsson, förälder och lärare. Hon befarar också att flera elever måste vara borta mycket från skolan.

I Örkelljunga, Bjärnum, Tyringe, Ljungbyhed, Lönsboda, Fjälkinge, Degeberga, Veberöd och Smygehamn läggs folktandvårdsklinikerna ned. I samtliga fall erbjuds patienterna vård i någon grannstad eller på någon större ort.

– Vi gör det här för att höja kvalitén. Flera tandläkare kommer att jobba på varje klinik och det kommer att finnas tandhygienister och tandsköterskor som jobbar tillsammans. Och vi kommer att göra screening på skolorna med mobila team, säger regionrådet Catharina Blixen-Finecke.

Källa: SVT