Tandläkare debiteras för musik trots EU-dom

Audio/Web radio

EU-domstolen slog för tre månader sedan fast att tandläkare inte behöver betala någon avgift för att de spelar musik för sina patienter. Men i Sverige fortsätter upphovsrättsorganisationerna Stim och Sami ändå att ta betalt.

– Vi försöker hålla oss till lite svag, soft musik. Vi tycker att det är trevligt för våra patienter i väntrummet så att de kanske blir lite mindre nervösa och så tar det även bort om det skulle höras något om det vi pratar med patienterna om, så det filtrerar lite grann.

När man spelar musik offentligt, eller möjliggör för allmänheten att lyssna på musik – som det heter i lagen – så behöver man en musiklicenser från upphovsrättsorganisationerna, oavsett om musiken spelas från en radio, cd-spelare eller dator.

På Linnétandläkarna i Stockholm säger tandsköterskan Britt Bengtsson att det är självklart att artisterna ska ha betalt så att de kan skapa ny musik. Men hon tycker inte att Stim ska skicka räkningar om EU-domstolen fastslagit att tandläkare inte ska behöva betala.

– Ja, det är ju lite tokigt. Om den ena säger att man ska betala och den andra säger att man inte ska betala. Det är klart att de måste bestämma sig.

Det har alltså gått tre månader sedan EU-domen kom, men varken STIM eller SAMI har några planer på att sluta ta betalt av tandläkarna.

Stim som representerar kompositörer och textförfattare tolkar domen som att den inte berör dem, utan bara Samis medlemmar – artisterna och skivbolagen. Mattias Franzén är presskontakt på Stim.

– Nej, vi kan inte se att det skulle beröra oss. Jag har inte läst domen, utan jag har bara fått det här redogjort för mig så jag ska inte ge mig in i några djupare juridiska diskussioner. Men vad jag har förstått så handlar det här inte alls om rättigheter.

Så säger Stim, men de får inte medhåll av upphovsrättsexperter som Mitt i Musiken har kontaktat. Enligt dem så borde snarare tandläkarna få tillbaka sina pengar, eftersom domen gäller retroaktivt från mitten av 2000-talet, då Sverige började tillämpa direktivbaserade regler.

– Nej, det ska inte dröja alls. Egentligen har den snarare retroaktiv effekt, EU-domstolen klargör hur regler ska tolkas. Så att om det är ett motsvarande område som domstolen har uttalat sig om, då ska det gälla omedelbart. Egentligen har man inte haft rätt att ta betalt tidigare, så egentligen är det sedan mitten av 2000-talet som effekten blir av en sådan här klargörande dom från EU-domstolen.

Advokat Stefan Widmark säger att det EU-domstolen bestämmer gäller i Sverige. I domen står det att tandläkarna inte gör någon vinst, det vill säga inte får fler kunder för att de spelar musik. Den säger också att patienterna i tandläkarmottagningen inte kan räknas som en allmänhet, som det är fråga om när man spelar musik i till exempel gallerior eller på radion. Trots det slutar varken Stim eller Sami att kräva pengar från tandläkarna. Och Stim tolkar alltså domen som att den bara berör Samis medlemmar, skivutgivarna.

Tycker ni att ni ska ta betalt av tandläkare som spelar musik?
– Ja självklart. För att de använder musik i sin verksamhet. Man har en medvetenhet om att musiken kan skapa en trevlig miljö. Sedan använder man också musiken i behandling av tandvårdsrädda.

Det står i domen att patienter går till tandläkaren med det enda syftet att få behandling och tandläkaren får väl inte fler kunder eller patienter för att man spelar man musik för dem?
– Det vet jag inte, det kan jag inte uttala mig om, men man använder ju musik för att skapa en bra atmosfär så långt det är möjligt.

Så ni kommer att fortsätta ta betalt av tandläkarna?
– Jajamensan.

 

Källa: SR/Hannah Cederberg