Tandsköterska sa upp sig i löneprotest

Webb tv

Tandsköterskorna i Kiruna har kämpat hårt för att få upp sina löner det senaste året. Nordnytt har träffat en tandsköterska som ligger under nuvarande ingångslön trots två år i branschen. Nu hoppas hon på gruvjobb.

Johanna Niva har jobbat som tandsköterska på folktandvården i två år men hennes lön ligger under nuvarande minimilön.

– Jag har lägst lön av alla så det känns inte så kul, säger hon.

Titta på inslaget i WebbTV (2:37) ››

Tandsköterskor har idag en ingångslön på 19.800 kronor i månaden men Johanna får bara 18.700 kronor i månaden. Trots att hon har kompetentutvecklat sig och kan göra fyllningar vilket brukar ge ett lönelyft har hon inte blivit tillfrågad att utföra den uppgiften. När en nyexaminerad tandsköterska blev erbjuden 3.000 kronor mer än vad hon själv får i lön fick hon nog och sade upp sig.

– Jag hade inget val min lön kommer aldrig kommer aldrig öka över lägstalön. Jag valde att säga upp mig och hoppas på att jag får jobb på LKAB istället, säger Johanna Niva.

Medellönen för tandsköterskor ligger på cirka 22. 000 kronor i månaden. Men höjningen har inte gynnat dem som jobbat länge i branschen. Elisabeth Jonsson Thörn har jobbat som tandsköterska i över trettio år och har en lön på 20 600 kronor i månaden.

– Det är inte så kul när en nyutexaminerad kommer direkt från skolan och får högre lön än mig, säger hon.

Reporter: Elin Lindkvist

Källa: SVT