Tandsköterskorna vill ha högre lön

Audio/Web radio

Tandsköterskorna har tröttnat på sina låga löner. Nu sprids ett upprop om förändring bland fackförbundet Visions medlemmar. Marie Larsson som har jobbat tio år i yrket tjänar 21 500 kronor.

Lyssna på inslaget i radio: Facket: ”Lönen är urusel” ››

Marie Larsson som jobbar på Folktandvården Dalaberg i Uddevalla har varit verksam i tio år i yrket och tjänar 21 500 kronor.

– Det är tråkigt för man ser folk omkring sig i samhället som jobbar med ett arbetet där man inte behöver utbildning och man går ändå in med en lön som ligger över min lön efter tio år, säger Marie Larsson.

Tio år i yrket, extra arbete i tjänst och utbildningskurser. Trots detta ligger tandsköterskan Marie Larssons lön under snittet på hennes avdelning.

– Den är urusel faktiskt. Den är till och med låg i förhållande till hur den rent statistisk sett skulle vara i dagens löneläge, säger Kjell Svahn, löneombudsman på fackförbundet Vision.

För tandsköterskor med Larssons kompetens och erfarenhet anser Svahn att lönen borde ligga 40 procent över begynnelselönen. Idag är den i Västra Götaland 17 800 kronor nåt Svahn anser vara alldeles för lågt.

Nu drivs ett upprop inom Vision där man vill att arbetsgivarna i varje lokalt landsting träffar tandsköterskorna och redogör för varför de har satt lönerna som man har gjort.

– Det känns bra att det är någon som vill kämpa för att få upp våra löner så pass mycket. Det kanske är att sikta mot stjärnorna, men då kanske man når trädtopparna i alla fall, säger hon.

Carl Tholin
SR P4 Väst