Tandteknikerjobb hotas när landstinget köper billigt

Audio/Web radio

Landstinget Dalarna har tecknat avtal på att köpa billiga tandproteser och tandbroar från ett företag i Skåne som har underleverantörer i Asien. Något som gör att jobb i Dalarna nu hotas.

Lyssna på inslag på Sveriges Radio Dalarna ”Det blir ju svårt med närservicen”›› (1:31)

Jobb hotas när Landstinget Dalarna gör billigare upphandlingar utanför länet. Den här gången har landstinget tecknat avtal på att köpa billiga tandproteser och tandbroar från bland annat ett företag i Skåne som har underleverantörer i Asien. De lokala företagen i branschen kan inte tillverka till så låga priser och måste därför skära ner.

När Landstinget Dalarna nu gör billigare upphandlingar utanför länet så hotas jobb för de som finns här då de lokala företagen i branschen inte kan tillverka till så låga priser och därför måste skära ner.

– Jag som har jobbet i över 30 år skulle vilja få reda på hur jag kan jobba så här ineffektivt så att jag inte kan sänka mig till den nivån. Det säger Bo Andersson som är tandtekniker i Falun.

”Måste ju tjäna pengar”
Jörgen Sundström är upphandlingssamordnare på Gävleborgs Landsting och han menar att det är tragiskt men att det ju går att få lägre priser på kinesiska labb.

– Någonstans måste man ju tjäna pengarna, säger Jörgen Sundström.

Men förutom jobben så kommer det dessutom bli sämre service för patienterna, menar Bo Andersson.

– Den här närservicen som vi kunnat hålla till våra tandläkare och patienter blir ju svårt att fortsätta med om man hänvisar till labb i Skåne, säger han.

Avvikelserapportering
Och om det skulle bli något fel på de proteser och tandbroar som kommer från utlandet, så är det upp till tandläkaren att ordna det, menar Jörgen Sundström.

– Vi har ju något som heter avvikelserapportering, och det är ju väldigt viktigt att tandläkaren som påpekar vad det är som inte är bra, säger Sundström.

Redan den första januari så ska det nya avtalet träda i kraft vilket innebär att tandteknikerna i Dalarna får konkurrera om uppdrag från den privata marknaden.

Dalanytt
dalanytt@sr.se