Ftv i Halland väger in de sociodemografiska variablerna

Audio/Web radio

Tandhälsan hos barn i Halland varierar beroende på var du bor. Sämst är tandhälsan hos barn i områden där man har mindre pengar, lägre utbildning och med fler utlandsfödda. Nu finns det ett förslag på att kliniker i områden där risken för karies är större ska få mer pengar tilldelade sig.

Lyssna på inslaget i radion: ”Karies har ojämn spridning” ››

Kungsbackabarn har bättre tänder än barn i övriga delar av länet. Det beror inte bara på sociodemografiska aspekter utan också på att vattnet i Kungsbacka är mer flourhaltigt. Om förslaget går igenom så ska kliniker i exempelvis Unnaryd, Nyhem och Laholm få en betydligt högre ersättning, medan kliniker i Varberg, Onsala och Särö, där tandhälsan ser bättre ut, ska få pengar enligt en lägre ersättningsnivå. Indelningen ska göras efter olika församlingar eftersom det ofta kan skilja sig mycket inom samma kommun.

Gunilla Svanholm, chef för folktandvården i Halland har varit med och arbeta fram förslaget.

– Det vi gör när vi väger in de sociodemografiska variablerna  är att vi har ett mera proaktivt förhållningssätt.  Vi kan fördela pengarna efter hur vi förväntar oss att det ska se ut.

– Det finns mycket forskning som visar på sambandet mellan tandhälsa och utbildningsnivå, andelen utlandsfödda och disponibel inkomst, säger hon.

 

Källa: SR Hallandsekot