Utländska tandläkare räddar kliniker

Audio/Web radio

Folktandvården i Östergötland utökar och får förstärkning av utländska tandläkare. I april invigs en omorganiserad mottagning i Motala och i Ljungsbro utanför Linköping planeras för en helt ny enhet.

Lyssna på inslag: Raimo Pälvärinne: ”Vi har svårighet att alltid bemanna orter”


Folktandvården i Östergötland utökar och får förstärkning av utländska tandläkare. Nästa månad (april) invigs en omorganiserad mottagning i Motala. Och i Ljungsbro utanför Linköping planeras för en helt ny enhet. Verksamhetschef Åsa von Post i Folktandvården har fått uppdraget att starta den nya kliniken i Ljungsbro. Reporter Raina Medelius

Verksamhetschef Åsa von Post i Folktandvården har fått uppdraget att starta den nya kliniken i Ljungsbro.

Åsa von Post, klinikchef på Folktandvården i Linköping Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Åsa von Post, klinikchef på Folktandvården i Linköping

– Ljungsbro är ett expansivt område. Det byggs mycket, det är mycket barn och en stor skola. Vi känner att vi behöver vara på plats där.

Ni stängde 2003 – varför öppnar ni nu igen?

– Därför att vi ser att det finns ett behov, säger Åsa von Post.

Den nya enheten i Ljungsbro blir en filial till mottagningen på Lilla torget i Linköpings city och planerna är att öppna till nyår. Orsaken till att man stängde för några år sen i Ljungsbro var problem med att hitta tandläkare som ville arbeta på orten, en mil utanför Linköping. Det problemet hoppas landstinget tandvårdsdirektör Raimo Pälvärinne är borta nu.

– Tanken är att vi kopplar den här kliniken till en stor klinik som är lätt att bemanna, säger han.

Folktandvården i länet förändrar på sina mottagningar på flera orter i länet. I Motala öppnar inom kort en ny klinik på Seglaregatan där både allmäntandvård och specialisttandvården finns.

Tandvårdschef Raimo Pälvärinne Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Tandvårdschef Raimo Pälvärinne. Foto: Raina Medelius/SR Samtidigt pågår arbetet med att hitta tillräckligt många tandläkare som kan täcka behovet även ute i de mindre kommunerna i länet.

– Vi har svårighet att alltid bemanna orter som Ödeshög, Valdemarsvik och även Finspång, fast det inte är en särskilt liten ort. Det finns en trend idag bland framförallt nyutexaminerade tandläkare att man inte vill bo för glest utan man vill bo där alla andra bor, säger Raimo Pälvärinne.

Men situationen löses med hjälp av utländska tandläkare.

– Vi har aktiva rekryteringsinsatser idag där vi har tandläkare från Litauen, Polen och Rumänien. De människorna vill oftast söka sig till orter med ren luft och fin natur och där har vi inte problem med att bemanna alls.

Källa: Sveriges Radio