Webb radio: Tandvårdsrädda får gå på kurs på folktandvården på Norrstrand

Audio/Web radio

Tandläkarskräck säger en del. Tandvårdsrädsla kallar man det på Folktandvården och det är ett stort problem som kan resultera i uteblivna besök och i förlängningen dålig tandhälsa.

Nu vill Folktandvården på Norrstrand i Karlstad komma tillrätta med problemet. Lösningen heter självhjälpsgrupper, där man får träffa psykolog och tala ut om sin rädsla ihop med andra som lider av samma problem.

 

Lyssna på inslaget: ”Tandvårdsrädsla är alldeles för vanligt” ››

 

Birgitta Mossberg, tandläkare. Foto: Hedvig Nilsson Utvärderingen av den första gruppen visar goda resultat, nu erbjuds platser i en ny. Bakom satsningen står tandläkaren Birgitta Mossberg:
– De här patienterna får väldigt stora problem, men det är ett stort steg att våga erkänna att man är rädd. Människor skäms för att de är rädda, och de skäms för att de har dåliga tänder, säger Birgitta Mossberg.

Tandvårdsrädsla kan bero på många olika saker, och varierar från obehag till ren fobi, berättar Birgitta Mossberg. Hon märker direkt på sina patienter om de är rädda:
– Det märks jättetydligt på kroppsspråket, och att man ibland inte ens får komma till. De kan vara aggressiva och vägrar att låta sig behandlas.

 

Källa: SR