Webb-TV: Ohygienisk tandläkare kan ha smittat tusentals

Webb tv

Rostiga instrument och gamla nålar Hundratals patienter ville testa sig för hepatit och hiv efter att myndigheterna slagit larm om dålig hygien på två tandläkarkliniker i Oklahoma i USA.

Se inslaget i SVT Rapport/SVT Play ››

Myndigheterna i Tulsa, Oklahoma, skickade på fredagen ut ett brev till de 7.000 patienter som besökt den slarvige tandläkaren under de senaste sex åren för att informera om att dålig hygien på mannens två kliniker orsakat ”allmän hälsofara.”

Dagen efter, på lördagen, köade hundratals patienter vid hälsokliniken för att få svar på om de smittats av hepatit eller viruset som orsakar aids.

Många dök upp innan kliniken öppnade och stod och köade i ösregnet. 38-åriga Kari Childress, som dragit ut en tand vid en av tandläkarens kliniker för fem månader sedan, dök upp redan en och en halv timme innan öppning eftersom hon var så nervös.

– Jag hoppas bara att jag inte har fått någonting. Du litar och tror på att läkarna följer reglerna, det är det läskigaste med det här, säger hon till nyhetsbyrån AP.

 

Rostiga instrument och gamla nålar

Inspektörerna slog larm efter att ha upptäckt ett antal fel på klinikerna i Tulsa och förorten Owasso.

Enligt anklagelserna som myndigheterna lämnat in mot tandläkaren har nålar satts tillbaka i läkamedelsflaskor efter att ha använts på patienter, gamla läkemedel har hittats i medicinskåpen och tandläkarassistenter har fått ge lugnande medel till patienter, någonting som läkaren själv bör göra.

Instrument som ska användas på patienter med smittsamma sjukdomar var rostiga, vilket gör att de inte går att sterilisera ordentligt. Dessutom har maskinen som ska rengöra instrumenten använts felaktigt och inte blivit säkerhetsgodkänd på sex år.

 

Hygien ett grundläggande krav

Matt Messina, tandläkare och konsumentrådgivare på American Dental Association, säger att en säker och hygienisk miljö är ”ett av de grundläggande kraven” innan man tar emot patienter.

– Det är inte svårt. Det krävs bara lite ansträngning, sade Messina.

Hur problemen har kunnat fortgå i sex års tid är fortfarande oklart. När man försökt nå den misstänkte tandläkaren i hans hem eller vid klinikerna har man misslyckats.

 

Källa: SVT Rapport/SVT Play