Webbradio: De botar din tandläkarskräck

Audio/Web radio

Tandläkarskräcken är vitt utbredd. Varannan vuxen i Sverige känner mer eller mindre ångest inför att gå till tandläkaren. Och få känner till att det finns bot mot deras rädsla.

Lyssna på inslaget: ”Tandvårdsfobi är en av de vanligaste starka rädslorna” ››

Odontofobi, tandvårdsrädsla, tandläkarskräck – varannan vuxen har ångest inför att gå till tandläkaren och hela fem till tio procent av dem lider av en svår fobi för tandvården. Många struntar rent utav att gå dit.

– Tandvårdsfobi är en av de vanligaste starka rädslorna av de specifika fobierna. Det brukar alltid ligga i topp. Det här är en erfarenhet som de flesta människor har när man går till tandvården, och det är klart, det är ju en speciell situation, säger Magnus Hakeberg, tandläkare.

– Det är ett stort problem, så det är viktigt att söka hjälp, eftersom det finns hjälp att få. För hur man mår i munnen har så stor betydelse för hur man mår i hela sitt liv. Hela ens livskvalitet påverkas, säger psykologen Ulla Wide Boman.

Hon och Magnus Hakeberg arbetar tillsammans vid Specialistkliniken för sjukhustandvård och oral medicin på Folktandvården i Göteborg. Där har man i drygt trettio år behandlat folk med tandvårdsrädsla. Behandlat både deras tandproblem – och deras fobi.

Det går till med en slags kognitiv beteendeterapi där man långsamt närmar sig det man är rädd för för att lära sig att det inte är farligt. Det tar ungefär åtta besök innan man är botad.

Tre fjärdedelar av de med tandvårdsrädsla fick det i barndomen eller under tidiga tonåren. Det är lite vanligare bland kvinnor än män, och framför allt bland unga.

Så varför är man då så rädd för att gå till tandläkaren?

– Många har ju dåliga erfarenheter från tandvården, eller från sjukvården. Andra vet inte varför, de säger att de alltid har varit rädda. En del har ju också blivit skrämda: de kanske har haft en mamma som varit väldigt rädd, eller kompisar som skrämt upp dem. Man kan ju också ha läst eller sett filmer, för så kan man också bli rädd. Så det behöver inte vara att man har egna dåliga erfarenheter, säger Ulla Wide Boman.

Daniela Bergek/Radiohuset Göteborg
radiohusetgbg@sverigesradio.se

Källa: SR