Webbradio: Näringslivet vill stoppa Borgs skatteförslag

Audio/Web radio

Stora delar av näringslivet mobiliserar all sin kraft för att stoppa Anders Borgs förslag till mindre generösa skatteregler. Förslaget kanske finns med  i nästa veckas budgetproposition. En som sågar det helt är Carola Lemne, vd för Praktikertjänst.

Lyssna på inlägget: Mobiliserar all sin kraft ››

– Det slår snett, man har inte tänkt igenom konsekvenserna för alla branscher och det åstadkommer konkurrensnackdelar och fördelar på ett väldigt konstigt sätt i olika branscher. Det motarbetar medarbetarägda företag, säger hon.

Carola Lemne, vd för Praktikertjänst, var en av flera branschföreträdare som vid ett seminarium i dag diskuterade konsekvenserna av Anders Borgs förslag.  Striden handlar om att finansministern  föreslagit en skärpning av de så kallade 3:12 reglerna.

Regler som gör det möjligt för delägare i bolag att helt lagligt sänka sin skatt genom att ta ut vinstutdelning  i stället för lön från bolaget. Borg tycker att det är stötande. Inte minst eftersom dessa vinstudelningar, enligt Skatteverket, fördubblats till 52 miljarder kronor de senaste fem åren.

Trots en bred politisk enighet om att reglerna är för generösa har Anders Borgs förslag underkänts av oppositionen, lagrådet och ett ovanligt enigt näringsliv. En som tycker att finansministern missar målet är advokat Björn Riese.

– Om man tycker att det finns ett överutnyttjande i de regler man skapat, och det är en rent politisk fråga, så går det naturligtvis att sätta ett tak på hur bra det kan vara. Det taket kan man konstruera så att det slår konkurrensneutralt och det är precis där det har blivit fel. Det är inte konkurrensneutralt nu, säger han.

Källa: SR