Webbradio: Tandvården ska kolla blodtrycket

Audio/Web radio

Uppsöker du folktandvården det närmsta året kan du samtidigt få ditt blodtryck kollat. Det är Region Halland som nu drar igång projektet ”Blodtryckscreening i tandvården” i länet.

 

– Fyra folktandvårdskliniker kommer att ta blodtryck när patienten kommer för sin årliga tandvårdsundersökning. Hittar man då att de har högt blodtryck så kommer de få ta med sig en blodtrycksmätare hem för att följa upp sitt blodtryck. Har man fortfarande högt blodtryck hemma så kommer man bli remitterad till sin närsjukvård som man är skriven hos, säger Helen Andersson som är projektledare.

Det är folktandvården i Ullared, Veddige, Oskarström och Västra Vall i Varberg som ingår i projektet som kommer hålla på i drygt ett år framåt. De som kommer bli erbjudna att få sitt blodtryck testat är patienter som är mellan 40 och 75 år och totalt hoppas man att 2000 personer kommer delta. Fördelen med att samarbeta med folktandvården är att man enkelt når dem som kanske inte annars skulle gå och kolla sitt blodtryck.

– Ungefär 90 – 95 procent av befolkningen går årligen till tandvården för att undersöka sina tänder. Då känns det ganska naturligt att kunna ta ett blodtryck där också och undersöka om man har ett högt blodtryck. Vi vet att ungeför 38 procent av befolkningen har ett högt blodtryck utan att vi vet om det och kan vi förebygga det i ett tidigt stadie så är mycket vunnet.

Vad hoppas ni få ut av den här undersökningen?
– Vi hoppas på att förebygga hjärt – och kärlsjukdomar. Det är ju för att minska sitt blodtryck som är skadligt för vår kropp. Och kan vi göra det med ett enkelt vis och inte mediciner, så tror jag att de flesta vill vara med på det.

Jennie Persson

 

Källa: SR