Magdalenas frågespalt om ergonomi

Värk i ländryggen gör att jag funderar på att sluta som tandläkare. Vad kan jag göra?

FRÅGA: Jag är en lång tandläkare som har arbetat många år utan problem. Jag tycker om mitt yrke och har aldrig haft några tankar på att göra något annat. Sedan ett halvår har jag fått mer och mer ont i ländryggen och det besvärar mig så mycket i slutet av dagen att jag börjat fundera på om jag verkligen kan fortsätta arbeta som jag gör. »

Att ärva optik/luppar är som att ärva löständer

FRÅGA: Kan man ärva någons luppar? Ja, det skulle du kunna men du blir fast i den förra ägarens personliga inställningar. »

Vilken stol ska jag välja?

FRÅGA: Hej! Vi är på väg att köpa nya stolar till kliniken. Tidigare hade vi sadelstolar men en del tycker att de trycker framtill och att man får smärta i ryggslutet av att sitta på dem. Vi är inte överens om vilka stolar vi skall köpa. Vår önskan är att det ska vara enhetligt. Vilken stol ska vi välja? »

Tennisarmbåge

FRÅGA: Hej! Jag arbetar som tandhygienist och har sedan några veckor tillbaka ont i höger underarm mot utsidan av armbågen. Kan jag göra något åt det? »

Hej och hej då

Det har snart gått ett år sedan jag började skriva min första blogg om ergonomi. För mig har det framförallt varit lärorikt att få tänka igenom vad det innebär att arbeta med dentalergonomi och synergonomi. Jag har också ägnat mig åt förebyggande träning inom ämnet och vad man bör tänka på i olika arbetssituationer. Nu säger jag Hej då till att blogga men säger Hej till att finnas med en frågespalt på Dental24. Maila frågor till mig som vi kan ta upp i kommande frågespalter.  »

Stor belastning på synen både i arbetet och på fritiden

Tandvårdsarbete kräver både precision och koncentration med synförhållanden som kan påverka både arbetsställningar och arbetsrörelser. Därutöver anstränger vi generellt vår syn mycket mer än tidigare på fritiden i mobiler, surfplattor och datorer. Belastningsproblemen har krupit långt ner i åldrarna. »

Vad är sunda vanor egentligen?

Hade det inte varit för alkohol och idrott kunde man halverat sjukvården. Så sa man lite halvt på skämt då jag började på sjukgymnastutbildningen, med tillägget, att om det inte varit för idrotten hade vi fortfarande haft fler sjukskrivningsdagar på grund av fysiska besvär. »

Tänk på hur du arbetar

En kollega ringde mig och undrade om det är meningen att tandsköterskor ska få mer ont p.g.a. att tandläkaren sitter i en bra ergonomi. Nej, absolut inte! »

Varför står man bara ut?

Frågan är varför tandläkarhögskolorna tar bort stora delar av ergonomin i undervisningen när problemen med värk i nackmusklerna hos tandläkare är väl kända och ser likadana ut världen över? »

Förstör man sina ögon genom att titta i luppar?

I samband med att luppar går sönder får vi ibland förtvivlade samtal ”Kan ni laga dem snabbt, jag kan inte arbeta utan mina luppar utan måste i så fall avboka patienter”. »