Tennisarmbåge

FRÅGA: Hej! Jag arbetar som tandhygienist och har sedan några veckor tillbaka ont i höger underarm mot utsidan av armbågen. Kan jag göra något åt det?

Magdalenas SVAR:

Hej! Det låter som om du har drabbats av epikondylit, d v s det som brukar kallas tennisarmbåge. Utlösande faktorer för denna åkomma brukar vara att man utfört ett ensidigt arbete under en längre tid. Det är inte helt ovanligt att man i tandvården drabbas av detta. Det är heller inte ovanligt att det drabbar de som utför kontorsarbete och sitter med handen i en statisk ställning på musen under större delen av dagen. Som behandlande sjukgymnast har jag ofta också hört berättelser som ”jag har målat hela helgen” i samband med denna åkomma.

 

Statiskt belastande arbete eller ensidigt upprepat arbete kan leda till tennisarmbåge.

Vad du behöver tänka på i jobbet för att minska risken för att ditt tillstånd ska förvärras är följande:

  • Arbeta med underarmarna eller händerna stödjande på patienten. Stöd är viktigt för att minska belastningen.
  • Arbeta i en rak bana, d v s från din näsa ska det gå en rak linje ner mot ditt bröstben och det område i patientens mun som du arbetar i. Då blir det också lättare att hålla handen i ett nolläge med så liten vinkel som möjligt i handleden och därmed minskas belastningen ytterligare.
  • För att du ska kunna arbeta enl ovan måste du röra dig runt patientens huvud, använda spegel för att se samt vrida på patientens huvud.

 

Dessa behandlingar kan du göra själv:

  • Stretcha mellan varje patient enl bilden, håll i ca 20 sek.
Tennisarmbåge På bilden ser du hur personen töjer vänster handens extensorer genom att böja handen bakåt samtidigt som handen vrids  ut från kroppen.

 

  • Vid den ömmaste punkten på utsidan av armbågen – värmebehandla 1 min (vetekudde eller våt varm handduk), ismassage 1 min, massera ganska hårt fram och tillbaka över senan/muskeln i en halv minut och töj musklerna i en halv minut. Upprepa allt 2 gånger varje kväll. Det tar inte mer än 6 min sammanlagt.

 

Lycka till!

Magdalena Gustafsson
Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

 

Välkomna med nya frågor till: magdalena@meridentoptergo.com

 

 

 

Senaste inläggen