Värk i ländryggen gör att jag funderar på att sluta som tandläkare. Vad kan jag göra?

FRÅGA: Jag är en lång tandläkare som har arbetat många år utan problem. Jag tycker om mitt yrke och har aldrig haft några tankar på att göra något annat. Sedan ett halvår har jag fått mer och mer ont i ländryggen och det besvärar mig så mycket i slutet av dagen att jag börjat fundera på om jag verkligen kan fortsätta arbeta som jag gör.

På morgonen när jag stiger upp känner jag mig stel men efter hand kan jag röra mig ganska bra om än inte helt obehindrat. Däremot känner jag mig väldigt besvärad när jag måste sitta ner och arbeta med patienter en hel dag. Fram emot eftermiddagen värker det i ryggen och strålar ner på baksidan av låren och in mot mitten av knät. Har du några tips på vad jag kan göra?

SVAR FRÅN MAGDALENA:

Först och främst behöver du söka upp en läkare som kan konstatera att det inte är något annat än belastningsbesvär. För att få en ergonomisk bild av hur du arbetar skulle man behöva komma ut till dig och titta på de styrande faktorerna till din hållning. Det kan vara stolen, rummet, arbetshöjder mm som inte är bra. Det du beskriver verkar ändå vara starkt förknippat med ett långvarigt sittande. Du skriver också att du är lång och min erfarenhet är att långa personer ofta måste anpassa sig till en ”värld” som är utformad för kortare personer, t ex en stol som inte har tillräckligt lång gaspelare och en unit som inte går att höja så mycket att en lång person får en vettig arbetsställning i stående.

 

Sittande arbete

Jag tycker det är bra med ryggstöd för då kan du vila dig mot stödet när du behöver. Men att inta en för slapp hållning påfrestar mer på ländryggen än en mer upprätt hållning. Dessutom påverkas rörligheten i dina armar och därmed också dina händer negativt om ryggen är kutad.

Bild 1

Bild 1

På Bild 1 ser du hur de båda stolarna leder in personerna i olika hållningar. Stolens sits och höjd har betydelse och banar in din hållning. Har stolen en för låg gaspelare väljer många sitter långt ut på kanten för att få en rakare hållning och kan man också skjuta underbenen bakåt under stolen så roteras bäckenet och hållningen blir balanserad och på så sätt lätt att behålla rak. När man däremot arbetar med fotreglaget kan man inte alltid dra in underbenen utan behöver ha fötterna i lod med knäna. För att hålla sig upprätt här måste man jobba med ryggsträckarmusklerna, vilket till slut blir jobbigt. Så mitt svar blir:

 • Höj gaspelaren och vinkla sitsen neråt så att du har en öppen hållning i höften.
  Bild 2

  Bild 2

  Det gör också att belastningen fördelas jämnare i diskarna. Glider du ner kan du
  förhindra det med att klippa till en bit mattunderlägg.

 • Höj upp patienten så att du inte böjer nacke och övre delen av ryggen mer än nödvändigt (Bild 2).
 • Ta pauser och växla arbete i den mån det går.

 

 

Hälsningar

Magdalena
Merident/Optergo AB

 

Detta var mitt sista inlägg om ergonomi på Dental24. Jag ska snart börja en tjänst inom företagshälsovården Hälsan och Arbetslivet. Även där kommer jag att arbeta med ergonomi inom tandvården men mina förutsättningar kommer att ändras och jag kommer därför inte ha tid att skriva. Vill tacka alla som gett mig inspiration att tänka till lite extra på det dagliga arbetet och få ner det i skrift. Ett särskilt tack till Gunilla Ekholtz som ”korrat” allt.

Tack för mig!

Senaste inläggen