Gordons krönika

Betraktelse över tandvårdens personalförsörjning

Om vi fortsätter att tänka och handla som vi alltid har gjort får vi det vi alltid har fått – obalans i vårdutbudet. Tänk istället lateralt, det vill säga: tänk tankar ingen ännu har tänkt. Där finns måhända lösningen till den akuta personalbristen som vi tycker oss se idag och anar kan komma imorgon.
»

Från botten till toppen, del 3 – det gäller att veta åt vilket håll man är på väg och vad man vill

I två tidigare krönikor har ni kunnat följa utvecklingen på en mottagning vars arbetssätt utgör en imponerande modell för hur det går att lösa dagens och morgondagens problem med tandvårdskön. Med detta arbetssätt vinner man dessutom bättre tandhälsa, delvis bättre allmänhälsa, lägre vårdkostnader och en stimulerande arbetsmiljö. I slutet på krönikan avslöjar jag namnet på mottagningen. »

Från botten till toppen, del 2 – det gäller att veta åt vilket håll man är på väg och vad man vill

Här kommer fortsättningen på förra krönikan om hur man skapar en framgångssaga av sin mottagning. »

Från botten till toppen – då gäller det att veta varför man springer!

I förra krönikan lovade jag att bli mer positiv och fokusera på odontologin och därmed lämna politiken och miljötänkandet till dem som upplever att de är proffs på det. Dagens krönika, och med största sannolikhet några ytterligare, kommer att handla om en mottagning som över åren utvecklats till en ledstjärna för svensk tandvård.
»

Varför upplever vi nutiden och framtiden så mörk när vi har det bättre än någonsin?

I boken ”Factfullness” visar familjerna Rosling att världen aldrig varit bättre än idag, ändå, när jag samtalar med andra, märker jag att en tveksamhet inför framtiden breder ut sig. »

Efterutbildning och kurser igår, idag och imorgon – hur ser utvecklingen ut?

Under 1970- och 80-talen var Sverige bland de ledande i världen när det gällde efterutbildning av tandvårdspersonal. Tandläkarförbundet och Praktikertjänst AB var enastående med sina breda utbildningserbjudanden. »

Nu är det val igen

I många länder offrar människor sina liv för att skapa en demokrati och för att få rätten att rösta. Vi lever i en demokrati och har rätten att rösta. Jag har alltid fullgjort min plikt att rösta men denna gång känner jag mig vilsen. Finns det något parti som inte enbart är opportunistiskt och som jag med stolthet och övertygelse vill rösta på? »

Att tänka är stort, att tänka rätt är större, att tänka nytt verkar omöjligt!

Jag vaknar idag 2018-06-09 och går in på Aftonbladets nyheter. Rubrik: ”Saknas: 300 tandläkare”. ”Folktandvården skriker efter tandläkare, men hittar inte alls tillräckligt många”. »

Tandvårdens möjlighet att bidra till patienternas totala hälsa

Blickar vi framåt och försöker förutse hur tandvården förändras och breddas blir bilden allt tydligare. Lagningar, behandling av tandköttsinflammationer, implantatbehandlingar och kosmetisk tandvård kommer att bli alltmer av odontologins stapelvaror. Det nya är HÄLSA! »

Hälsotrenden är här. Är svensk tandvård pigg och vill hänga med?

1992 släppte Faith Popcorn boken ”Popcornrapporten” som handlade om trender. Hon definierade begreppet trend som något som redan skett men vars fulla effekt vi ännu inte sett. Tittar man globalt finner man att hälsa nu är en megatrend. »