Gordons krönika

Från botten till toppen, del 2 – det gäller att veta åt vilket håll man är på väg och vad man vill

Här kommer fortsättningen på förra krönikan om hur man skapar en framgångssaga av sin mottagning. »

Från botten till toppen – då gäller det att veta varför man springer!

I förra krönikan lovade jag att bli mer positiv och fokusera på odontologin och därmed lämna politiken och miljötänkandet till dem som upplever att de är proffs på det. Dagens krönika, och med största sannolikhet några ytterligare, kommer att handla om en mottagning som över åren utvecklats till en ledstjärna för svensk tandvård.
»

Varför upplever vi nutiden och framtiden så mörk när vi har det bättre än någonsin?

I boken ”Factfullness” visar familjerna Rosling att världen aldrig varit bättre än idag, ändå, när jag samtalar med andra, märker jag att en tveksamhet inför framtiden breder ut sig. »

Efterutbildning och kurser igår, idag och imorgon – hur ser utvecklingen ut?

Under 1970- och 80-talen var Sverige bland de ledande i världen när det gällde efterutbildning av tandvårdspersonal. Tandläkarförbundet och Praktikertjänst AB var enastående med sina breda utbildningserbjudanden. »

Nu är det val igen

I många länder offrar människor sina liv för att skapa en demokrati och för att få rätten att rösta. Vi lever i en demokrati och har rätten att rösta. Jag har alltid fullgjort min plikt att rösta men denna gång känner jag mig vilsen. Finns det något parti som inte enbart är opportunistiskt och som jag med stolthet och övertygelse vill rösta på? »

Att tänka är stort, att tänka rätt är större, att tänka nytt verkar omöjligt!

Jag vaknar idag 2018-06-09 och går in på Aftonbladets nyheter. Rubrik: ”Saknas: 300 tandläkare”. ”Folktandvården skriker efter tandläkare, men hittar inte alls tillräckligt många”. »

Tandvårdens möjlighet att bidra till patienternas totala hälsa

Blickar vi framåt och försöker förutse hur tandvården förändras och breddas blir bilden allt tydligare. Lagningar, behandling av tandköttsinflammationer, implantatbehandlingar och kosmetisk tandvård kommer att bli alltmer av odontologins stapelvaror. Det nya är HÄLSA! »

Hälsotrenden är här. Är svensk tandvård pigg och vill hänga med?

1992 släppte Faith Popcorn boken ”Popcornrapporten” som handlade om trender. Hon definierade begreppet trend som något som redan skett men vars fulla effekt vi ännu inte sett. Tittar man globalt finner man att hälsa nu är en megatrend. »

”Har jag en dålig dag kanske någon dör”

Det är titeln på överläkaren Christian Unges nyutkomna bok. I den berättar han om sina misstag och kunskapsluckor inom yrket. En spännande intervju med Dr Unge publicerades i Dagens Industri den 17 februari 2018. »

Hypnos ett skonsamt verktyg för tandvårdsrädda

Hypnos är ett sätt att få extremt tandvårdsrädda patienter behandlingsbara. Behandlingen kräver varken medicinering, lustgas, fullnarkos eller kostbar utrustning. Hypnos var ett mycket omhuldat verktyg i slutet på 1970-talet och i början på 1980-talet jämfört med hur det ser ut idag. Då fanns ett brett utbud av utbildningar. Här ska jag dela med mig av mina erfarenheter från ett speciellt fall som jag minns väldigt väl. »