Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

24 mars 2014

Hur man utnyttjar gjorda investeringar bättre

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Denna gång handlar det om hur vi kan tänka, till och med utanför boxen, för att få till stånd en grundläggande förändring som gynnar både patienter, personal och ägare inom tandvården. Det är svaren till tankarna i den förra krönikan.

Svaret heter ”Asset management”, ett standardförfarande inom nästan all verksamhet utom inom tandvård och sjukvård.

Asset management definieras som: ”Att ta hand om anläggningstillgångarna på ett strukturerat sätt, att investera och underhålla dem så att de kan utnyttjas maximalt”.

Upphetsande eller hur?

Hur kan man då göra det inom vårt gebit, hur ska man tänka och går det utan att vi jagar ihjäl oss och varför ska vi börja tänka som industrin – vi arbetar ju med människor??!!

Kom ihåg – det finns mycket att lära av Anonyma Alkoholister!

Ett exempel är följande:

Om mottagningen är öppen 40 timmar i veckan ska de fasta kostnaderna t.ex. hyra, försäkringar, avskrivningar fördelas på dessa 40 timmar. Varje timma kostar ett antal kronor att producera. Arbetar man solo group och kan ha öppet 60 timmar i veckan innebär det att de angivna utgifterna fördelas över 50% fler timmar. Det betyder att kostnaderna sjunker med 33 och 1/3% per producerad timma! Samtidigt har servicen till patient, det vill säga tillgängligheten, ökat med 50% och personalen får friare arbetstider med ledig för- eller eftermiddag under veckan.

Vill man införa detta är det vanligaste argumentet från personalen att det inte går eftersom det blir problem med barnomsorgen. Om man efter en provperiod på sex månader har en sluten omröstning bland personalen blir utfallet att ingen vill gå tillbaks till de gamla arbetstiderna. Argumentet: det fungerar inte med barnomsorgen! Samma argument som man angav från början till varför man inte skulle kunna arbeta solo group. Sic! Jag har varit med om det så många gånger.

Första offentliga kliniken jag införde detta på var vid Folktandvården i Åmål 1993. De bestämde sig dessutom för att ha lördagsöppet! På mindre än ett år var deras långa kö borta och ekonomin var i balans.

Många gånger räcker den minskade timproduktionskostnaden till att täcka kostnaderna för en minskad veckoarbetstid. Det är en bra hävarm för att få positiv respons från de anställda.

Anta att man på det här sättet, kombinerat med lite kreativ tidbokning och bättre stolsbeläggning, kan ha en arbetstid på 30 timmar per vecka men med lön för en normal heltid och ändå kan kliniken få en extra slant över! Jämför gärna med Toyotas bilverkstäder

Ta tanken ett steg till: Anta att man genom att planera arbetsdagens olika arbetsmoment efter ansträngningsgrad, så att man med bibehållen hälsa och välbefinnande kan arbeta 12 timmar per dag och att man är två team (eller multiplar av två) som arbetar solo group. Då kan man experimentera med att göra följande – om man har lust:

Första teamet arbetar torsdag och fredag, lediga lördag och söndag för att gå på arbetet på måndag och arbeta till och med onsdag. Därefter är man ledig en vecka och börjar först kommande torsdag. Det innebär att man efter sin tvådagarsvecka (torsdag och fredag) kan vila sig i två dagar, lördag och söndag för att efter sin tredagarsvecka (måndag, tisdag, onsdag) vara ledig en vecka!

På två veckor har man ett genomsnitt på 30 arbetstimmar per vecka trots att man är helledig varannan vecka! Gjorda investeringar i kliniken utnyttjas 50% mer och man kan ladda batterierna lite oftare istället för att fokusera på semestern (då det ofta ändå regnar). Samtidigt har man ökat tillgängligheten för patienterna.

Funkar det? Några har testat (och många önskar att få prova på) och det går utmärkt och som ett isländskt ordspråk säger: Om någon har gjort någonting går det sannolikt att göra.

Veckan består av sju dygn om vardera tjugofyra timmar. Kliniken kostar lika mycket varje timma oavsett om där pågår arbete eller inte.

En behandlingsstol kostar lika mycket per timma oavsett om det sitter en patient som blir behandlad i den eller om stolen är tom.

Fundera på detta en stund.

Känner du till din stolsbeläggningsgrad! Ett objektivt sätt att mäta den är att på ojämna klockslag ett antal gånger per timma och under några dagar gå runt och notera hur många stolar som står tomma. Nu har du ett korrekt mått som inte går att ”frisera”. En stolsbeläggningsgrad under 60% är mer regel än undantag.

Dubblera alla försörjningssystem (inte två kompressorer på samma trycktank utan två helt separata anläggningar). Alla rum ska kunna isoleras var för sig om ett utrustningshaveri skulle inträffa. Ju högre timintäkten är desto dyrbarare är ett stillestånd!

Stillestånd, uteblivande, sena återbud, justeringar och omgörningar måste minimeras. Detta är Asset management.  Att till 100% undvika sådan Muda (= icke värdeskapande verksamhet = slöseri) är inte realistiskt, men räkna på vad en minskning med 20% skulle innebära för minskad frustration, bättre flyt i arbetet och förbättrad ekonomi. Tips om hur det kan göras finns i tidigare krönikor.

Ovan representerar ett sätt att tänka lateralt/utanför boxen. Lek med tankarna, tänk fritt. Säkert kommer du på något sätt att få roligare på jobbet, förbättra för patienterna och få mer nytta av gjorda investeringar. Och du, om du fortsätter att göra det du alltid gjort kommer du att få det du alltid fått – om du har tur!

Om man använder sig av Kaizen och Lean (se tidigare krönikor) som verktyg för att systematiskt få ta del av de anställdas tankar om hur man kan utnyttja gjorda investeringar bättre – utan att springa fortare och ändå skapa en bättre arbetsmiljö, ja då är du på väg mot ”Asset management”, att utnyttja utlagda pengar förnuftigare.

Lycka till, det finns mycket att hämta – på alla sätt och för alla!

 

Er tillgivne

Gordon M

gordon.meland@gmail.com

Tel 070 21 31 201

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev