Kurs: Besegra stressen med hundra år av erfarenhet

Allting kan göras lite bättre. Att göra livet gott är en fin mening med livet.
Glöm aldrig att du inte har förlorat förrän du slutar att försöka… Thomas Edison använde 1000 försök för att tillverka en glödlampa. Alla försöken misslyckades. Han gav inte upp och på det ettusenförsta försöket lyckades han. Vad lär vi av detta? Jo, att det går att lyckas och i vårt fall handlar det om att besegra stressen.

Stress är obra (norrländska för något som inte är bra)! Varför hålla på med det när det finns möjlighet att ta bort den eller åtminstone minska den rejält?

Har du märkt att de bästa och på alla sätt mest givande arbetsdagarna är helt eller nästan helt fria från stress. Efter en dag som du upplevt vara väldigt lugn och kul går du hem pigg och glad. Att kassalådan dessutom rinner över gör det inte sämre.

Motsatsen är dagen då alla sprungit runt som skållade troll och du går hem som en urvriden disktrasa. Att kassalådan nästan är tom höjer inte stämningsläget eller entusiasmen.

Vad kan vi lära av respektive dag? Vilka är anledningarna till att en dag kan vara kalasbra och en annan ett rejält sänke, kanske med sjukskrivningar och ”gåiniväggensyndrom” som resultat?

Två huvudorsaker har jag funnit:

  1. Efterfrågan på våra tjänster ökar snabbare än vad vi hinner ta oss an och bearbeta. Resultatet blir att vi går hem på kvällen med känslan av att inte ha hunnit med att göra allt som behövt göras. Vi har legat efter och varit försenade hela dagen och trots att vi jäktat har vi inte räckt till. Dessutom ligger vi efter med kallelser av revisionspatienter och vi har inte plats att stoppa in alla akuta icke egna patienter eller nyanlända i tidboken. Känslan av otillräcklighet vid dagens slut förtunnar hjärtmuskeln, höjer blodtrycket, är negativt för hjärnan och är stressande för hela människan.
  2. Svårigheten att få ekonomin att gå ihop. En sådan situation tar död på vilket parförhållande som helst där det en gång fanns kärlek. Så vilken stressfaktor blir det inte på en arbetsplats. Tänk så trist det är när varje klinikmöte börjar med en uppmaning att alla måste spara och samtidigt höja produktionstakten! Samma antal människor ska utföra mer arbete på samma sätt som tidigare trots att man hade fullt med arbete redan innan. I sämsta fall kan det bli uppsägningar och de som blir kvar måste nu tillhandahålla lika mycket vård som tidigare när det fanns fler händer som hjälpte till.

Allt oftare försöker man lösa situationen med att införa teamtandvård men finner att det är lätt att säga men mycket svårt att komma igång med. En ny stressfaktor är skapad.

Tore Sahlin på Curomed Utbildning och undertecknad har bestämt oss för att dela med oss av de erfarenheter och kunskaper som vi tillsammans samlat på oss under mer än hundra år inom tandvård, vård och på många andra områden. Vi har sett hur man med enkla medel kan skapa en arbetsmiljö med ett minimum av stress samtidigt som ökad delaktighet och trivsel uppstår som bieffekter. Att sedan vårdkvalitet och ekonomi automatiskt blir bättre är en bonus.

I Kalabrien, Italien, kommer vi att hålla en utbildning i ämnet för hela teamet.

Kursnamn: Effektiv stresshantering och Kaizen den 5-15 maj 2018. Sista anmälningsdag är den 15 december 2017.

Vi utgår från er egen vardag och verklighet. Vi hjälper er att komma igång med en positiv förändring av vardagen och ger er verktyg för personlig stresshantering.

Att göra livet gott är en fin mening med livet.
Välkomna att vara med!

Er tillgivne

Gordon M
gordon.meland@gmail.com
Tel. 070 21 31 201
Hemsida: gordonm.se

 

Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult i det egna företaget Företagsförädling Väst

Senaste inläggen