Nu är det val igen

I många länder offrar människor sina liv för att skapa en demokrati och för att få rätten att rösta. Vi lever i en demokrati och har rätten att rösta. Jag har alltid fullgjort min plikt att rösta men denna gång känner jag mig vilsen. Finns det något parti som inte enbart är opportunistiskt och som jag med stolthet och övertygelse vill rösta på?

Det känns som om vi idag försöker styra samhället med gårdagens omkring 100 år gamla förutsättningar. Partiernas ideologier speglar inte längre dagens verklighet.

  • För Arbetarpartiet Socialdemokraterna saknas snart arbetare i den bemärkelse som låg bakom partiets uppkomst.
  • För Moderaterna, gamla Högerpartiet, finns inga brukspatroner kvar.
  • För Kristdemokraterna saknas ett kristet underlag. Svenskarna är på väg att bli helt sekulariserade.
  • För Centern, före detta Bondeförbundet, finns det snart inte en enda bonde kvar.
  • Osv, osv.

De gamla ideologierna ersätts allt oftare med opportunism. Partierna rusar mot det som man tror att människorna kommer att rösta på. Ingen vågar ha en egen vision om hur ett samhälle ska byggas.

Man ger 25% rabatt på elcyklar och uppmanar människorna att duscha kortare tid för att rädda världen från en miljökatastrof. Kunde man inte lägga pengarna som ska subventionera elcyklar på maten i åldringsvården istället? Vi vet ju att den maten inte alltid håller måttet.

Allting ska gå på el! Har ingen funderat på varifrån den kommer? Solceller och vindsnurror, jättegulligt, men räcker det till om all kol och olja som går åt vid järn/stål och cementtillverkning ska ersättas av vätgas som kräver enorma mängder el för framställning genom elektrolys av vatten.

Vilken rätt har vi att hindra jordens befolkning från att få det lika bra som vi? Om de får det, vad händer med miljön då även om vi duschar mindre? Kan det möjligen vara så att vi är för många människor på jordklotet för att alla ska kunna få samma levnadsstandard samtidigt som vi skapar ett hållbart samhälle? Finns det något parti som vågar ta upp frågan och som möjligen har ett förslag till lösning?

Vissa partier vill ha ”fri” tandvård eller inordna tandvården under sjukvårdssystemet och om möjligt ta död på privat tandvård av ideologiska skäl. Inträffar detta misstänker jag att köerna till tandvården kommer att växa ohämmat.

En demokrati kan inte skydda sig mot extremister. Per definition har alla rätt att vara med. Fundera på detta ett tag.

Just nu kom det på en nyhetsflash att den högerextrema rörelsen Nordisk Ungdom kapat Ulf Kristerssons bild och tryckt upp hans ansikte på valaffischer och flygblad med texten: ”Nu sänker vi tandvården till 50 kr för illegala Invandrare”. Vad är det som håller på att hända. Håller alla regler om justa förhållningssätt på att multna bort?

Jag blir trött, vilsen, förvirrad och förb….ad när jag ser vad som håller på att INTE hända. I min värld är politiken i Sverige idag som en supertanker mitt ute på havet med en bra och stark motor men inget roder och ingen som har lagt ut kursen. Har vi ingen kurs att följa spelar det faktiskt ingen roll att roder saknas och att det inte finns någon med en målbild på kommandobryggan.

Som vanligt försöker olika partier utnyttja tandvården som slagträ.

Jag är känd för att vara den sanne optimisten med en obändig framtidstro. Jag höll på att ”krokna” till sent igår då jag fick tips om ett nytt parti genom en mycket god vän som varit i politiken i 50 år. Personen ifråga tillhör inte det nya partiet utan är sitt gamla parti trogen.

MBS, Medborgerlig Samling heter det nya partiet. MBS betecknar sig som liberalkonservativt. Som en ny politisk kraft vill de frigöra politiken från historiska låsningar, ideologiska skygglappar och kortsiktigt effektsökeri. Partiet har funnits i några år.

Liksom USA behöver Sverige något nytt och fräscht i politiken men Vår Herre må bevara oss från allt modell Donald Trump.

Sök Medborgerlig Samling på nätet, läs deras program och fundera om du tror det gör det lättare att gå till valurnorna.

 

Er tillgivne

Gordon M
Gordon.meland@gmail.com
Tel 070 21 31 201

 

Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult i det egna företaget Företagsförädling Väst.

 

Senaste inläggen