Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

5 november 2018

Varför upplever vi nutiden och framtiden så mörk när vi har det bättre än någonsin?

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

I boken ”Factfullness” visar familjerna Rosling att världen aldrig varit bättre än idag, ändå, när jag samtalar med andra, märker jag att en tveksamhet inför framtiden breder ut sig.

Det är många olika faktorer som ligger bakom den tilltagande svartsynen på framtiden.

Räntan bedöms stiga och många människor, speciellt barnfamiljer, är högt belånade. Man oroar sig för att få gå från hus och hem.

Politikerna får inte ihop en regering. Det viktigaste för respektive partiledare förefaller vara att bli statsminister. Maktpositionen tycks viktigare än uppdraget att styra landet. Samtidigt vill man inte lyssna på eller släppa in ett parti som representerar nästan 20% av de röstberättigades önskemål.

Oavsett vad man tycker om aktuellt partis värderingar kan man konstatera att definitionen av demokrati är att makten ska utgå från folket! Detta försöker övriga partier negligera. Resultatet leder till ökat politikerförakt, vilket blir ett hot mot demokratin.

Lägger man till detta till polisens oförmåga att komma tillrätta med den ökande grova kriminaliteten – åter tio bilbränder i Trollhättan för någon vecka sedan – nedläggning av brottsutredningar som lägenhetsinbrott, butiksstölder mm, svårigheten att komma in till vårdapparaten i tid även vid ”svåra” diagnoser, att vi inte har kontroll över vilka som kommer in över våra gränser, fumligheten med att ta hand om invandrarna, bristen på ordning och reda i skolan, ett försvar som inte är kraftfullt nog att skydda vårt land, mm, mm.

Allt detta minskar svenska folkets tillit till statens förmåga fullgöra sina plikter gentemot folket. Med våra skattepengar har vi köpt trygghet av staten men leveransen minskar och uteblir till och med i vissa avseenden. Den trygghet vi tidigare upplevt börjar erodera.

Varför verkar de västliga demokratierna ”gå baklänges”, inte minst USA, medan de totalitära länderna vinner mark. Svaret kan stå att finna i varför David vann över Goliath. David ville mer och hade ett tydligt mål! I vår tid är det de mer eller mindre totalitära länderna som Kina, Ryssland, Turkiet, Polen, Ungern med flera som vinner terräng, de är mer tydligt fokuserade på respektive lands mål, delvis till priset av minskad yttrandefrihet, åsiktsfrihet och människors lika värde, medan vi fokuserar på att subventionera elcyklar. Det senare upplevs inte av befolkningen som avgörande för Sveriges och vår välfärds utveckling.

Sist men inte minst i denna eländeskrönika vill jag ta upp människors oro för miljön. Dagligen översköljs vi av alla hot mot vår miljö. Miljögifter, växthusgaser, överkonsumtion, att vi flyger för mycket mm, mm, i all oändlighet. Professor Rockström ses regelbundet i TV-rutan och visar hur snabbt det kommer att gå åt pipan med vårt klot om vi inte vidtar den ena eller andra åtgärden. Vem blir glad åt det? Det värsta är att Rockström och andra gelikar har rätt. Vad de inte vågar ta upp är det verkliga problemet: Vi är för många på vår planet! Vem ger Rockström och andra forskare rätt att hindra alla andra människor på klotet att få det lika ”bra” som vi? Om alla människor på vårt klot får samma standard som vi i nästa vecka, skulle världen då inte gå under inom fjorton dagar?

Om vi tittar på befolkningsexplosionen, inte minst i Afrika (detta tillstår även författarna av boken ”Factfullness”, och inte gör något åt det, finns det ingen avgasrening eller plastförbud i världen som kan förhindra den totala miljökollapsen. SIC!

Till sist en litet inlägg jag fann på Facebook igår som åtminstone gör att vi 40-talister kan känna oss lite bättre till mods.

Alla som är kring 50 år eller över, borde läsa detta, kanske även den nya generationen.

Jag skulle betala på mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.

Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar. Kassörskan svarade att det är problemet. ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.” Hon hade förstås rätt i en sak – vår generation hade inte miljötänket på ”vår tid”

Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade.

Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänk.

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundra meter. Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk.

Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid.

Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland.

I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.

På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött. Men vi hade inte miljötänket då.

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar). Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. Vi behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.

Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen var bara för att vi inte hade ”miljötänk”?

Skicka vidare om du känner någon annan egenkär äldre person som behöver en lektion i bevarandet av vår miljö eller någon smarty-pants ungdom så att dom också kan skicka vidare…

 

Er tillgivne
Gordon M
Gordon.meland@gmail.com
Tel 070 21 31 201

PS. Nästa krönika kommer att bli positiv. Den handlar om hur en kollega tillsammans med sitt team satsar på att bli föregångare i hälsa. Att bli det och inte bara tala om det. Väl mött! DS.

 

Gordon Meland är tandläkare och arbetar som kursgivare och mentor/konsult i det egna företaget Företagsförädling Väst.

 

Relaterat:

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev