Har du hamnat i prylfällan?

prylar.jpgAllt du köper kostar tid för att jobba ihop. Underhåll av sakerna kostar ännu mer tid och att försäkra dem kostar ytterligare mer tid. När man ser hur många lever idag kan man fråga sig om deras liv går ut på att skaffa så mycket som möjligt – saker, intryck, kunskap, prylar.  Men lyckan kanske inte består av grejer? Vad är det vi egentligen behöver och vad är det vi egentligen vill ha?  Är det huset, bilarna, platteven, semesterresan, senaste modellen av mobiltelefonen eller är det något annat? Kan det vara tid att ägna sig åt saker i lugn och ro eller mer fritid som vi vill ha? Egentligen…?

Jag har varit där
Jag och min man Gordon hamnade ett tag i prylfällan. Under en tid sprang vi omkring bland alla våra saker utan att hinna njuta av dem. Jag sprang när jag klippte gräset samtidigt som jag hade dåligt samvete över att jag inte hann med trädgården vid sommarstugan. När jag tog en tur på min motorcykel njöt jag inte av den, utan hade dåligt samvete över att jag inte skrapade på båten. Min man kände likadant. Då satte vi oss ner och funderade på hur vi skulle kunna ändra på detta. Vi började med att prioritera vilka grejer vi skulle ha kvar och vad vi ville göra på vår fritid. Utifrån detta började vi att sortera våra saker. Dyrbart som krimskrams. En del kunde vi slänga direkt och annat kunde vi sälja. Vi bestämde oss också för att sluta köpa så mycket nya saker hur vackra, roliga eller fantastiska de än var. Innan vi köper något nytt tänker vi numera efter både en och två gånger. Vill vi verkligen ha den här grejen och behöver vi den? Oftast är svaret ”nej”!

Att sortera ut saker är faktiskt roligt!

Hela familjen engagerade sig! När vi hade sorterat ut massor av saker och slängt en hel del av dem åkte vi till en närbelägen loppmarknad där vi hyrde ett bord. Även våra barn var med och fick sälja och förhandla med potentiella köpare. Det fanns många fler köpare än vi hade trott! Många av de saker som vi hade tänkt att slänga gick tämligen lätt gick att sälja. Kameror, gamla mobiltelefoner, knyppeldyna, CD-skivor, VHS-filmer, ljusstakar och vaser inbringade flera tusen kronor. Det enda som var svårsålt var min mans gamla slipsar!

Ett sätt att tänka
För familjen blev det en rolig aktivitet tillsammans. Det blev dessutom blivit ett nytt sätt att tänka. Vad är det vi behöver och vad behöver vi inte? Med regelbundna intervall rensar vi ut i skåp, lådor, garderober och garage. Det vi rensar ut lägger vi i en stor låda som vi tar till nästa loppis. Med färre saker har vi mer tid och större potential att njuta av det vi faktiskt gör och av de fritidsintressen vi valt att ägna oss åt. Kanske något för dig….?

Lyckan kanske inte bara består av grejer?

Vilka saker ”måste” du ha och vilka kan du göra dig av med?

Vilka saker vill du egentligen ägna tid åt?

Vilka saker måste du göra dig av med för att ha tid för det du vill ägna dig åt?

PSSSST Även arbetsplatsen kan hamna i prylfällan…..

Text: Åsa Meland