IDS – En mässa för dentalnördar

koelnmessen.jpgEtt Mekka för tandläkare, tandtekniker och kemister – men även matnyttigt för den odontologiska vetenskapen. Så kan man sammanfatta IDS-mässan, som hölls i tyska Köln i slutet av mars. Dental24 hade en reporter på plats.

IDS är i sanning en enorm mässa, och för den som vill ha ut mesta möjliga av sitt besök i Köln gäller det att vara väl förberedd. Det här årets mässa är visserligen redan avklarad, men IDS återkommer om två år.

Avancerades mässa

Det här är de avancerades mässa. Här finns allt för den som vill hänga med i teknikutvecklingen. Mycket känns givetvis avlägset för den vanliga praktiken, men inom några år kommer fler än de tror att ha investerat i något av det nya. I fyra hallar och på nio plan visas allt från servetter till tredimentionell röntgen. Antalet utställare är i år 1 750, besökarskaran bortåt 100 000. Fabrikanter och leverantörer hittar varandra på mässan, men även leverantörer och underleverantörer. Och underleverantörer till underleverantörerna.

kolnmassan.jpgTrender

Flera stora dentaltrender går att urskilja. En av de viktigaste är den estetiska trenden – patienterna nöjer sig inte längre med mindre än perfekt. Vad som anses perfekt skiljer sig lite mellan olika kulturer. Än gäller den gamla skillnaden mellan USA och Europa: Amerikanska tandläkare skapar det bländande leendet, medan europeiska återskapar den tidigare tandraden – eventuellt något förbättrad. Och än gäller den gamla sanningen att allt går att sälja med hjälp av vackra kvinnor. I Köln finns de både på enorma väggbilder och i verkligheten. Det är lätt att vara kritisk, men på något sätt passar de med sina bländvita leende ändå bättre in här än på en bilmässa.

Nya implantat och många kopior på gamla

De höjda kraven på estetik ligger som en underliggande trend på i stort sett allt, även implantaten. Det är bland annat den som håller på att styra över efterfrågan från titanskruvar, som ju är metallfärgade, till keramiska skruvar – som är mer tilltalande vita. Därmed slipper patienten riskera en mörk tand vid tandköttet.

Det innebär inte att titanskruvarnas era är slut. På IDS finns säkert över 150 olika företag som uppger att de säljer implantat. Som besökare kan man inte låta bli att undra om det verkligen går att göra så många olika varianter? Eller är det rena kopior? Håller de i så fall sämre, bättre eller lika hög kvalitet som originalen? Är kvaliteten minst lika hög är patienterna att gratulera. Men några svar om den pågående generikautvecklingen får vi inte, utan vandrar vidare.

Bland ledande leverantörer talas det mycket om olika mekanisk design och innovativa ytor som uppges förbättra preliminärstabiliteten och inläkningen. Det finns skruvar med alla möjliga sorters ytor: Syrabehandlade, blästrade, blöta.

Det keramiska materialet är helt klart på frammarsch, inte bara i implantaten. De kommer till exempel inom proteser, broar och kronor. Förutom färgen är fördelen att keramerna är biokompatibla, en egenskap de delar med titanet.

När det gäller de keramiska implantaten befinner dig leverantörerna i olika utvecklingsskeden. Intresset för dessa implantat ökar, men det krävs mer studier innan de kan slå igenom kommersiellt och vetenskapligt. Tandläkare är som bekant ålagda att endast använda beprövade metoder.  Dessutom kommer priset på dessa implantat till en början vara högt jämfört med titanskruvarna. Men trenden innebär samtidigt att mycket av produktutvecklingen måste tas om från början – hur går det de keramiska produkternas ytor och design?

kavo_rontgenstol.jpgDigitalisering

Digitalisering är ett annat nyckelord för årets IDS. Här finns det mesta inom digitala avtryck, fotografering, röntgen, bildhantering, CAD/CAM, men även automatiska tillverkningsmaskiner av olika slag. Tredimentionell röntgen är stort och det finns en tydlig trend att överge fotoröntgen till förmån för digital röntgen, och uppgradera panoramaröntgen till tredimentionell röntgenteknik. Nu kommer också CT-röntgen bara för huvudet, en fördel eftersom patienten utsätts för mindre strålning än vid vanlig CT-röntgen.

Det som kan kännas lite skrämmande är att producenterna tycks ha väldigt bråttom ut på marknaden med sina nyheter. De har knappt hunnit lämna produktionsstadiet eller som någon sa: ”Grejerna släpps på marknaden innan de äns har hunnit svalna från fabriken!” Vissa producenter nöjer sig med en skiss eller ritning, volym eller en marknadsplan, så är de klara att lansera. Men otåligheten är begriplig: Vem vill lansera en fem år gammal produkt som konkurrenterna redan har hunnit kopiera?

Design

kavo_lila.jpgTill slut: En iakttagelse på mässan gäller design av utrustning till mottagningen. Mest inne verkar det vara att ha allt i vitt – utom själva uniten som ska vara pastelligt färgglad. Gult, grönt, violett,vad som helst som kontrasterar mot det vita.

Nästa IDS-mässa 2011

Du som tänker resa på nästa IDS-mässa: Tänk på att planera ditt besök noga och fokusera på just det som aktuellt och intressant just då. Klarar du det utan att fastna hos alla andra som pockar på din uppmärksamhet, så hinner du kanske med denna enorma mässa på ett par, tre dagar.

Ta då ledigt en dag extra och upptäck den vackra staden Köln.

Per Ahlberg