Varför tandvård?

Vad är det som är speciellt med tänder? Vad är det som lockar med jobbet? De frågorna ger vår nya bloggare Jill Kvarnström svar på i sin första krönika på Dental24. Hon arbetar som tandhygienist på Folktandvården Kvillebäcken som är en allmäntandvårds- och utvecklingsklinik i Göteborg.

Hej!

Jag har arbetat som tandhygienist sedan 2011 och stormtrivs! Varje dag får jag möta nya patienter med olika behov. Och varje dag lär jag mig någonting nytt. Ingen dag är den andra lik.

Jag minns en av mina barnpatienter som jag behandlade när jag var nyutexaminerad. En 10-årig pojke med stort behandlingsbehov. Lite skygg och rädd, men ändå nyfiken. Nyinflyttad från ett afrikanskt land. Första gången på undersökning. Aldrig varit på en tandklinik, aldrig sett en behandlingsstol.

Efter undersökningen informerade jag om hans tandstatus och gav honom instruktioner. Pojken fick med sig en tandborste hem. Han lyste upp och frågade: ”Är den här verkligen till mig?”. Sedan berättade han att det var den första tandborste han någonsin hade ägt. I hans hemland använde man tandborstar gjorda av rötter.

Under året som gick fick jag följa honom och se honom växa som individ, men också som patient. Han förstod snabbt att informationen och instruktionerna som jag gav honom var grunden till en bättre munhälsa. Hans munhälsa. Pojken var motiverad att bibehålla sin goda munhälsa och hans inställning smittade av sig på föräldrar och småsyskon.

Jag känner igen mig i pojkens situation. Jag är själv inflyttad från ett annat land, då som 12-åring. I mitt hemland finns det ingenting som heter barntandvård, barnkonvention eller förebyggande vård. Där är tandvård en statusfråga och långt ifrån en självklarhet.

Sverige har kommit otroligt långt inom tandvård. Vi på Folktandvården har engagerade kollegor som jobbar med FRAMM* på för- och grundskolorna. Redan vid mycket tidig ålder skapar de goda vanor hos barnen. Och vi på klinikerna involverar föräldrarna vid undersökningarna. Vi gör dem medvetna om, och engagerade i, sina barns munhälsa. Här har vi en otroligt bra grund att stå på.

Så varför tandvård? När arbetsdagen är slut, känner jag att jag har gjort skillnad. Jag har hjälpt människor, påverkat och förhoppningsvis inpräntat en positiv förändring som består hela livet. Målet är en bättre tandhälsa och en frisk mun hela livet.

Bättre munhälsa leder i sin tur till ett bättre socialt liv och ger ökat välmående hos individen. Munnen speglar även individens personlighet. Ett leende och skratt förlänger livet! Smile while you have teeth!

Hälsningar

Jill

 

*FRAMM är ett program för förebyggande tandvård till grundskoleelever i Västra Götaland. FRAMM står för Fluor, Råd, Arena, Mat och Motivation.

 

Jill Kvarnström är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik. Jill har tagit över krönikan efter sin kollega Sara Adolfsson som tidigare bloggat på Dental24.

Senaste inläggen