Behövs det verkligen tre terminers utbildning för att hålla en sug?

Den unga tandläkarstudenten på nionde terminen ser förvånad ut. Konstigt att tandsköterskor behöver utbildning alls, säger han.

De gör praktik på samma folktandvårdsklinik, en ung tjej och en ung kille. Nu ses de i fikarummet. Båda är på besök, nyfikna och lite nervösa. Samma ålder och intresse: tänder och tandvård. Hon ska bli tandsköterska och går sista terminen av tre. Han ska bli tandläkare och går nionde terminen av tio.

De pratar om att studera och han frågar mer och mer om hennes kurser. Protetik? Materiallära? Cariologi? Endodonti? Tentor? Har ni tentor?! Skriver ni examensarbete?! Till slut säger han det: Behövs det verkligen tre terminers utbildning för att hålla en sug?

Ridå. Slut. Hon sänker blicken och känner sitt värde sjunka. Djupt. Hon svarar inte, det finns inga ord just då. De kommer efteråt. Du kan hålla din sug själv.

Den moderna tandsköterskan är navet på kliniken. Hon håller i patienter, material, beställningar, steril, datorer, journaler, röntgen, lokaler, hygienrutiner, smittskydd, arbetsmiljö, kontakt med tandtekniker, apotek, säljare, men allt det vet ni.

Det smärtsamma i berättelsen är att vi fortfarande 2017 bedriver utbildning av tandläkare, tandtekniker, tandsköterskor och tandhygienister med vattentäta skott emellan. Vi borde definitivt kunna ha gemensamma moment under utbildningarna. Detta är yrkeskårer som arbetar i team, team och team från dag 1 i sina yrkesliv.

Tänker på Sverker Toreskog, min stora förebild, som gifte om sig ett par gånger men arbetade med samma sköterska i alla sina verksamma år.

Synen på och respekten för varandras yrken och kompetens grundläggs tidigt. Det ska inte vara möjligt att en tandläkarstudent på termin nio tror att tandsköterskan är en sughållare.

Kom igen nu alla utbildningsinstanser och fackliga organisationer med odontologiska förtecken. Kom igen. Vi måste gå ihop. Eller har ni tappat sugen?

/Karin

 

Nationell kurs i motiverande samtal för tandvårdspersonal

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare, medlem av MINT, konsult i social arbetsmiljö
karinsjogren@telia.com
www.karinsjogren.se

Senaste inläggen