En tid i augusti

Han ser på mig med tom blick. Den ska bort nu då? Ja, jo… den är sprucken rakt igenom… Han stryker sig över hakan. Ta ut eländet. Blicken i taket. Pärlor av svett i pannan.

En akutpatient på besök i Göteborg. Nåt med jobbet. Han bor i Kiruna. 46:an är rotfylld men kronan som ska säkra tanden har inte blivit gjord. Han har haft frisktandvård men de har slutat med det på Folktandvården. De privata tar inte emot. Så det blev en rotfyllning med en provisorisk fyllning. Sen varsågod och skölj. 

En man i yngre medelåldern som jag amputerar. Jag tar bort en 6:a i underkäken. En bärande tand mitt i tuggapparaten. 

Bara för att det inte blev klart där i Kiruna. 

En snabb översyn i munnen ger fler frakturer, nåt enstaka kariesangrepp, men ingen katastrofkänsla. Jo, om ingenting görs. Då blir det fler amputationer. 

En tand i tången, en i luften och en i spannen. Sa professor Bo Krasse om sin och hustrun Märtas tid i Arvidsjaur som nya tandläkare på 1950-talet. De vilar förhoppningsvis båda i sin frid nu i tron att svensk tandvård håller måttet. (Bo Krasse deltog i den banbrytande forskningen kring Streptococcus Mutans – ärkeboven i kariesdramat.) 

Vi reser tillbaka i utvecklingen när vi drar tänder på friska unga män. Enkla tandbesvär försummas och blir stympande ingrepp. 

I Göteborg jagar vi patienter. Lockar med gratis. Implantatquiz är nåt nytt i sociala medier. Saknar du tänder? Röker du? Har du inga pengar? Kom till oss!

När tanden är ute spånar vi om att man borde ordna tandvårdsresor. Norrland-Göteborg, Rolfs buss? Kan man åka till Ullared och handla så…

När kommer du till Göteborg nästa gång? Den givna frågan. Han halar upp telefonen. Vi bokar ett rejält besök i augusti. 

/Karin Sjögren
Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Senaste inläggen