Heja, Sverige!

Jag såg en film. Patch Adams. Robin Williams i huvudrollen. Han spelar en man som efter ett självmordsförsök (sic!) hamnar på psyket och ser hur mekaniskt personalen behandlar de psykiskt sjuka. Han bestämmer sig för att själv bli läkare för att se om det finns något annat sätt att möta människor på, än det mekaniska.

Filmen är rörande. Skratt och tårar blandas. Jag vill rekommendera den till alla. Patch Adams finns, till skillnad från Robin Williams, kvar i livet. Han driver sjukhus i USA – läs på hans hemsida: www.patchadams.org

I filmen har Patch ett projekt, det heter ”Say hallo to a stranger”. Han ger sig ut på stan för att sprida leenden och hälsningar.

I våra svenska storstäder finns en kyla, många som blänger ned i marken, eller bara blänger – rätt på dig. Minerna är sura, som att de biter i omogna grapefrukter.

Jag vill mana alla som läser detta att hänga på projektet. Säg hej till en främling, det räcker med en. EN om dagen. Gör det för din egen skull och för dens skull som du ser och bekräftar. Gör det för Patch Adams skull. Och gör det för Robin Williams. En underbar person, som inte orkade leva längre.

Hej

Dikten nedan är skriven av Hjalmar Gullberg i början av 1900-talet. Tyvärr slutade också Hjalmar Gullbergs liv med självmord.

Om i ödslig skog
ångest dig betog,
kunde ett flyktigt möte
vara befrielse nog.

Giva om vägen besked,
därpå skiljas ifred:
sådant var främlingars möte
enligt uråldrig sed.

Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte
borde vara så.

Youtube-klippet nedan visar ett experiment som heter ”Still face experiment” – det handlar om känsligheten vi människor har inför ett avstängt ansikte.

https://www.youtube.com/watch?v=apzXGEbZht0

Kom igen nu och börja heja, Sverige.

/Karin

Karin Sjögren

Odont dr, leg tandläkare, affärskommunikatör och lärare i motiverande samtal

Medlem av MINT – Motivational Interviewing Network of Trainers

http://www.karinsjogren.se

Mail: Karinsjogren@telia.com

Tel: 0706-820082

Senaste inläggen