If you pay peanuts you get monkeys

Du får vad du betalar för. Det är pay back time.

Jag är på protetikkurs. Två dagar, för tandläkare. Teknik, ingenjörskonst på hög nivå. Duktiga, erfarna föreläsare. Intressant kurs. Kul att träffa kollegor.

Föreläsaren pratar om vikten att använda sin tandsköterska maximalt. Hon ska förbereda patienten inför behandlingen, scanna, göra provisorier, depurera, polera, ta röntgen. Kliniska och administrativa moment i en lång lista. Hon ska vara insatt i behandlingen för att kunna lyssna och förklara för patienten. Med mera. Med mycket mera.

Alla nickar. Överens. Ju mer vi är tillsammans. Ju rikare vi blir.

Efter en stund räcker jag upp handen. Jag pratar med stark röst.
”Det är vackert alltihop.
Utom tandsköterskornas lön.”

Jag berättar om tandsköterskor på en specialistklinik för protetik med stort eget ansvar och många komplicerade arbetsuppgifter. De fick 500:- högre lön när de gått utbildning till specialisttandsköterskor i protetik. 500:- per månad. Före skatt.
Kliniken de arbetar på har dagskassor upp emot 150 000:- per dag.

Det är pay back time. Dags att börja dela på pengarna.

Jag uppmanar den skräckslagna tandläkargruppen runt mig att gå med i tandsköterskeupproret. Jag avslutar mitt inlägg med: if you pay peanuts you get monkeys. De duktiga, kvalificerade tandsköterskorna går när de inte får en lön som går att leva på. De nöjer sig inte med en näve jordnötter. Några nickar och gör tummar upp. Andra ser på mig med avsmak.

Jag bryr mig inte längre. Vi är alla människor. Samma värde. Vi behöver varandra.

Du tandläkare som tror att du kan fortsätta svälta din tandsköterska står snart ensam. Ensam med dina patienter, scanningar, provisorier och kallelser. Du ser dig vilsen omkring i sterilen, telefonen har tystnat. Dagskassan är lika tunn som din egen plånbok.

Kom ihåg att du såg detta komma.

Nu börjar det. Dags att dela på kosingen. Den som jobbar ska ha lön. Även den som assisterar.

Modiga duktiga underbara tandsköterskor. Det är ni som gör arbetet intressant och arbetsdagen lätt. Tillsammans är vi starka. Ensam är svag.

Komplicerade arbetsuppgifter ska löna sig. Jag är med er. Och vi blir fler. Hela tandvårdskollektivet går samman nu.

Och kom ihåg: If you pay peanuts you get monkeys.

/Karin Sjögren
Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Senaste inläggen