Kaoset vid nödutgången – eller – Katastrofen som kom av sig

Planet darrar av turbulens. Pulsen är i oordning. Andningen grund. Är det slut nu? Det här livet. Ska jag sluta i småbitar spridda över Anderna?

Om det nu är Anderna under mig. Anderna är en dramatisk bergskedja som i mitt upprörda tillstånd är den enda information av geografisk art jag kommer åt.

Jag har lyssnat till safety instructions before take off. Jag sitter i up right position vid nödutgången. Bordet är uppfällt. I hörlurarna Mia Skäringers och Anna Mannheimers pod. Ångest är på deras agenda, också. Skräck och ångest utlöst av stress. Personligt och utlämnande. Blir berörd – som alltid.

Turbulensen skakar. Min blick söker sig ut mot vingen. Vingen är kvar. Flygvärdinnan har fullt upp att hålla sin kaffevagn. Vagnen rycker och sliter. Jag tackar nej, jag förstår inte meningen med att dricka kaffe i kaoset. Och – kan hon inte surra den idiotiska kaffevagnen och koncentrera sig på att flyga istället.

SÅ kan man göra! Foto taget mitt i turbulensen.

Plötsligt kommer en blixtsnabb tanke – är det NU jag ska slita upp dörren? Nödutgången. Ska luckan bort nu, ska de uppblåsbara rutschkanorna blåsas upp? Blir det lugnt då? Jag läser instruktionerna. Plattan ska bort, sen ska handtaget dras nedåt. Tänk om jag gör det bara…? Om jag RÅKAR öppna nödutgången. Vad ofantligt jobbigt. Vad förvånade alla ska bli. Vilket kaos.

SÅ kan man göra! Foto taget mitt i turbulensen.

Mia och Annas podavsnitt är över. Nu är det Jonas Gardells och Mark Lewengoods pod i lurarna. De skrattar, kärleksgnabbas och bjuder på knasiga husmorstips. Hemtrevligt – som alltid. Planet flyger plötsligt lite lugnare. Skräcken ger vika i takt med mina djupare andetag.

Pustar ut efteråt.

Paniken släpper och när podavsnittet är slut är det dags för landning. Jag pustar ut och reflekterar över det djupt mänskliga behovet av trygghet och säkerhet.

Sensmoral:
Välj vem du lyssnar på.
Följ inte alla instruktioner oreflekterat.
Fatta inga stora beslut i turbulenta situationer.

Senaste inläggen