Karins nyårspepp

Nytt år nya föresatser. En dag igår, en ny idag och i morgon är allt annorlunda. Dags för omstart.

Nyår är milstolpen vi alla passerar. Det ska märkas skillnad före och efter. 
 

Det känns ovant att skriva 2019. För oss som är födda på 1900-talet ligger 19 bra i munnen. 1920 det var längesen. 2019 det är nu. Med alla nyårslöften som avlagts sedan 1920 borde vi vara precis lagom vältränade, ha perfekt kosthållning och en absolut lagom alkoholkonsumtion.

Hälften av svenskarna väger för mycket, säger en nyhetsuppläsare på radion. Jag ser henne inte, men hennes röst låter normalviktig, hon låter good shape. Till skillnad från hälften av oss som lyssnar. Det verkar som att det inte är antal nyår man passerat som gör oss kloka. Det verkar finnas nån annan faktor. Hur hittar man fram till ett vanligt lagom och trevligt liv? Ett liv som ger kroppen frisk luft, motion och goda lättkokta grönsaker.

Alla dessa val vi gör varje dag. Ska jag ta en bulle eller ett äpple. Finns det en bulle så slinker bullen ned. Det är så lätt att vara efterklok. Efterklokheten är den största visdomen. Sådär mycket som vi åt igår ska vi inte äta i morgon. I morgon är en annan dag.

Ute på min promenadrunda dundrar en tungviktare förbi. Marken darrar. Den tunga är kanske ett nyårslöfte på väg att infrias. Han kanske orkar, det ser väldigt tungt ut. Jag får lust att ropa: Du! Hallå! Kom här med mig, låna mina goa stavar så tar vi en skön ”walk&talk” istället… Jag hindras av en fjäderlätt, van motionär som susar förbi. Suset från den vältrimmade kroppen i de svarta träningskläderna får luften att fladdra till. Lätt, lätt går det.

Du som bestämt dig för att börja motionera mer – välkommen till klubben. Det är underbart med daglig motion. Du kommer att må så bra. Jag vill ge dig ett ord på vägen – gör en liten förändring. Mycket mindre än du tror. Tag en liten kort, mjuk promenad längs en vacker sjö och prisa dig själv efteråt. Baby steps. En liten förändring har stor chans att lyckas.

Heja oss. Gott nytt år 2019!

Karin Sjögren

Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare, medlem av MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers)

karinsjogren@telia.com

Senaste inläggen