Kristi himmelsfärd i frihet

Ännu en helg som man måste googla på för att veta varför vi firar den. Nån som redan minns?

Ja, jag erkänner – jag BORDE veta. Mina timmar i bänken är oräkneligt många. Min pappa var präst och vi satt där och skavde i obekväma kyrkbänkar hela uppväxten.

När jag blir vuxen fortsätter söndagsgudtjänstandet tills jag blir ungefär 35. Då är mina egna barn små och fulla av ljuvligt liv. Jag får många skarpa blickar i kyrkan vi går till. En söndag är det en av de gamla kyrktanterna som slår sista spiken i kistan. Hon säger till mig att barnen och jag kan vara i en lokal i källaren i fortsättningen. En kladdig ful plats med trötta leksaker och fullklottrade papper. Damen själv är inte heller särskilt fräsch och har en krasch på den, om möjligt, ännu ofräschare prästen. Han är rökare, har en tjock svart svettig kostym och gula naglar. Fast det är väldigt länge sedan jag tänkte på dem nu. Och båda ligger väl i den eviga vilans rum, detta är länge sen.

Jag vet att jag ser på dem och låter blicken svepa över lokalen när jag samlar mina pojkar och går därifrån. Viss och absolut fast i mitt beslut att aldrig mer, aldrig någonsin mer, under inga omständigheter aldrig mer ska jag vara där. Ett underbart beslut som jag fortfarande njuter av alla dessa ljuvliga fria söndagar då man få göra vad man vill. Att slippa en tillställning kan vara bästa sättet att finna lycka och ro. Tack vare sunkiga kyrktanten, rest in peace.

Så kristi himmelsfärd då. Ja, nåt om uppståndelsen och sen 40 dagar efter sa Jesus, nä grabbar, nu drar jag – till lärljungarna. Vad bra – det firar vi! Ut och lek i solen, ta en egen ”flygtur” med fika i Guds fria natur. Njut av att ljuset är tillbaka – tack Jesus för den ledigheten.

Karin Sjögren

Odont Dr, Leg tdl, Affärskommunikatör, MI-tränare, konsult social arbetsmiljö
karinsjogren@telia.com

www.karinsjogren.se

Senaste inläggen