Mannen från Moldavien

Min äldste pojk har blivit svindlad. Han har regelbundet träffat en man, som kallar sig Nico. Nico säger att han kommer från Moldavien. Vi kan kalla honom MM, mannen från Moldavien.

Det börjar i januari i år. Platsen är Östra Nordstans köpcentrum i Göteborg. MM närmar sig som en tiggare – han får 20 kronor och några tröstens ord av sonen: ”I know life can be hard”.

Några minuter senare är MM tillbaka, upprörd över hur lite han fått. Han gråter, går nära, kroppskontakt, berättar på knackig engelska om sin bebis, sjuka bror och mor i Moldavien. MM är den enda som kan försörja sin stora familj. Då förslår inte 20 kronor! Sonen har inte mer, men det löser sig eftersom det finns en bankomat i ett ett prång en halvtrappa upp i en trång återvändskorridor bakom en skoaffär i Nordstan. MM för honom som i en dans fram till bankomaten och säger att det räcker med 3000:-. Första uttaget är på 1100:-. MM står en bit bort för att inte hamna i övervakningskameran. MM prisar Gud och lovar sonen ett gott liv innan han rusar iväg mot centralstationen.

Telefonnumret lurar han till sig när de av en ”slump” stöter på varandra någon månad senare. MM vill ha kontakt med sin ”brother”, som de blivit nu. Bröder. Nu börjar allvaret. MM säger att life is hard.

MM ringer alla tider på dygnet. Sonens studier havererar. Tentorna blir underkända, studiebidraget betalas inte längre ut. Han känner sig dum, utblottad och lurad. Allt annat än streetsmart som man ju vill vara i den åldern, 21 år.

Sonen viker sig ibland, svarar i telefon, nu är det ”emergency!”, du måste komma nu!! MM har blivit rånad! Nu har han inga pengar till sin hemresa och alla papper som behövs. Efter bankomatuttaget bjuder han på mjukglass och pratar om Gud och prisar sonens hjärta av guld som nu ligger i form av en bunt 500-kronors-sedlar i MM’s vänstra jackficka.

MM berättar om andra som är generösa och betalar halva broderns livräddande operation som kostar 10.000:- Sonen tar ut 5.000:- eftersom han tror att han ska bli dödad annars. MM säger till sonen att nu ska de gå på nattklubb tillsammans eftersom de är så goda friends.

I söndags när sonen som vanligt kommit hem från sitt extraknäck som tidningsbud märker jag att det är någon aktivitet i hans rum. Han brukar sova några timmar efter jobbet, men inte nu. Telefonen durrar i tyst läge många gånger – han ropar på mig och han börjar att berätta. Han pratar i flera dagar. Vi skriver ned hela historien så detaljerat det är möjligt. Tack vare hans diagnoser Asperger och ADHD har han gott minne för detaljer.

När jag läser bankutdraget från hans konto kommer klumpen i halsen: McDonalds 79:-, Chalmers bokhandel 45:-, aut uttag 2500:-, Subway 89:-, aut uttag 5000:- osv tills kontot är tomt. Uttagen är så stora och markerar när mötena med MM ägt rum. Mellan raderna i kontoutdraget står det om sårbarhet, utsatthet och ensamhet. Fast det kanske är såna rader som bara en mamma kan läsa.

Mannen från Moldavien lyckades lura till sig sammanlagt 18000:- från januari till oktober 2015.

Händelsen är polisanmäld. Den snälle polisen sa att ”Gå inte till Nordstan mer nu”.

Vi har valt att berätta eftersom det säkert drabbar fler. Jag har lyckats fotografera MM, på pass i Nordstan, tillsammans med en ”kollega”.

Sonen har anmält sig till självförsvarskurs och bytt till hemligt telefonnummer, älskade pojk.

He knows life can be hard.

Karin Sjögren
Odont dr, leg tandläkare, affärskommunikatör och lärare i motiverande samtal
Medlem av MINT – Motivational Interviewing Network of Trainers
Scandinavian Institute of MI (Motivational Interviewing)
http://www.karinsjogren.se
Mail: Karinsjogren@telia.com

Senaste inläggen