Ska man säga sanningen när nån luktar död råtta ur munnen?

En bekant har en skarp andedräkt. Bara jag ser ett foto på hens ansikte förnimmer jag stanken. Stanken, den som sipprar in via min näsa, ner i mina lungor, vidare in i min blodbana. Död och förruttnelse rätt in i mina celler, mitt DNA.

Som tandläkare är det mitt jobb att tala om att jag känner lukt från en patients mun. Det är mitt ansvar och uppdrag att lägga det till den samlade bilden av patientens munhälsa. Patienten har rätt att få veta. Lukten som sticker i näsan redan i väntrummet. Död och förruttnelse. Jag kan känna om nån har parodontit i en tågvagn. Apikala destruktioner luktar skarpare – man vill undersöka vidare. Lukten varnar och larmar – det finns ett lik i lasten.

Som kompis till en som luktar från munnen hamnar jag i ett dilemma. Jag vill inte såra. Jag backar nån meter och ser till att ett fönster står på glänt. Jag sätter mig med en person mellan mig och den döda råttmunnen. Jag BORDE klara att säga det. Jag brister. Jag vill inte såra.

Så om jag vänder på det. Skulle jag själv bli sårad om nån sa till mig att det luktar från min mun?

Hjälp jag skulle direkt TACKA personen, kila till en toalett, hala fram en av alla mina plackers och köra runt. När jag kommer hem skulle jag borsta tungan, tungskrapa, dra lite lätt med en rakhyvel mitt på tungan – ja för det funkar – borsta med min eltandborste med ett nytt borsthuvud mycket mer än 2 minuter.

För det är bakterier som luktar. Döda bakterier. Rena bårhuset ligger mellan tänderna, nere i fickorna, om man har några. Och risken är att man blir hemmablind, ja man vänjer sig vid sin egen kroppslukt.

I Covid19’s spår har vi fått många som inte längre känner smak och lukt lika bra som förut.

Jag känner att jag ska bättra mig – jag ska våga säga nästa gång det händer. Typ såhär – du, ursäkta mig, men jag känner att det luktar dåligt från din mun nu… Så får vi se vad som händer.

Vad säger ni ska vi komma överens att ni säger till mig när jag börjar lukta från munnen? Tack på förhand.

/Karin

 

Karin Sjögren

Odont Dr, Leg tdl, Affärskommunikatör, MI-tränare, konsult social arbetsmiljö
karinsjogren@telia.com

www.karinsjogren.se

Senaste inläggen