Sommar, sommar, sommar…

Äntligen är den här - vår fina sommar. Här kommer den. Ta emot, tjoho! 

Träden är gröna och följer vinden som mjukaste silke. Blommor – överallt. Huggorm! Såg en igår. Lite långsam och brungrå trevar han sig framåt. Jag står på säkert avstånd. Den FÅR finnas. Den SKA finnas. Säger jag till mig själv när jag uppmärksamt följer ormen med blicken ned i gräset, från stigen jag står på. Det är ju den som definierar paradiset jag är i, tänker jag.

Jag hörde en magisk föreläsare en gång för längesedan. Barbro Lenneér-Axelsson. Hon trollband mig. Jag glömde andas, fick tunnelseende – tillslut var det bara hon och jag i den stora föreläsningssalen. Barbro är psykolog, har arbetat ett helt yrkesliv med det som händer mellan oss människor. Hon har skrivit böcker om konflikter på arbetsplatsen och om kärlek. Bra böcker. Om sorg också.
Hon pratar om besvärliga människor när jag sitter där. Ni vet, riktigt jobbiga typer. Energitjuvar. De som dränerar andra på energi. Det räcker att du tänker på en sån person så tappar du i kraft.

Hon säger att de SKA finnas. De jobbiga. Hon säger att det i varje paradis SKA finnas en orm. De är ju själva definitionen av ett paradis, säger Barbro.
Så många gånger jag tänkt på det sen. Så oräkneligt många gånger. Ormen som definierar paradiset. När du har det sådär gott och mår sådär bra – slingrar nåt förbi… just det, bra, där är den. Så ska man tänka, säger Barbro. Du kan inte göra om ormen till en söt ekorre. Han ska vara sin sort. Och du ska låta honom vara. Du kan inte ändra honom. Lär dig var han brukar hålla till, och låt honom vara ifred. Låt ormen bli definitionen av ditt paradis, säger hon. Den magiska föreläsaren.

Nu så mina goa vänner, tack till tusen tack för att ni läser mina tankar.

Önskar er en skön sommar med avkoppling och trevligt såsom just du själv väljer. Och kom ihåg, se upp i gräset…

/Karin

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare, medlem av MINT, konsult i social arbetsmiljö

Senaste inläggen