Vissa saker gör sig bättre i backspegeln…

En skilsmässa, ett missfall och en skallskada på samma dag.

Under ett dygn berättar tre olika personer för mig om katastrofer som drabbat dem denna vår. Våren 2019 kommer jag alltid att minnas, säger de. Var för sig träffar jag dem. De vet inte om varann. Före och efter våren 2019. De vill igenom nu. Vidare – över, förbi denna av mörka minnen märkta tid.

Vissa saker gör sig bättre i backspegeln, hör jag mig själv säga tre gånger samma dag. I backspegeln som ett krympande föremål. När man är mitt uppe i händelsen finns ingen början, inget slut. Som ett eldhav. En galen naturkatastrof runt dig i din bil. Ingen väg ut. Bara glaset mellan. Och så – plötsligt – klarnar sikten framåt. Du måste framåt, där finns förändring, där finns hopp och tröst. Lösning och acceptans. Kraft att leva vidare. Trots allt.

För att komma framåt behöver du fri sikt. En stor och ren framruta. Den lilla backspegeln finns där. Den är mycket mindre än framrutan. Låt inte ditt förflutna skymma sikten för din framtid.

Det handlar inte om att fly, det handlar om att överleva. Om att förhålla sig till en oönskad skilsmässa, ett missfall eller en skallskada utan att gå under. Det handlar om att lyfta blicken och ta riktning framåt. Så småningom kommer du att se tragedin i backspegeln – där gör den sig bäst.

Tack för att just du läser – var rädda om varann.

Karin

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare, medlem av MINT, konsult i social arbetsmiljö
www.karinsjogren.se

Senaste inläggen