Diabetes och munhälsa
Flertal studier tyder på att det finns ömsesidigt samband mellan typ 2 diabetes och parodontit.
Munhälsan och allmänhälsan påverkar varandra ömsesidigt enligt många studier som har gjorts inom detta område, bland annat sambandet mellan gingivit/parodontit och hjärt-& kärlsjukdomar, demenssjukdom, för tidigt födda barn, reumatism och typ 2 diabetes.
I Sverige har ca 4% av befolkningen diabetes och omkring 90% av dessa har diabetes typ 2, Diabetes mellitus 2 (DM2).
Fakta om diabetes & munhälsa
– Personer med typ 2 diabetes med komplikationer, lider ofta av muntorrhet som leder till karies. Orsaken till detta är främst låg/minskat salivflöde samt högt blodsocker men även biverkningar av läkemedel.
– Idag har forskning kunnat visa att patienter med parodontit löper större risk att drabbas av typ 2 diabetes. Parodontit och typ 2 diabetes kan ha en ömsesidig påverkan på varandra, därför är det otroligt viktigt att personer med parodontit informeras om riskerna som parodontit kan innebära och erbjudas den nödvändiga behandlingen för att förebygga framtida besvär.
– Beroende på svårighetsgraden av personens paradontala sjukdom är patienter med typ 2 diabetes mer benägna att få komplikationer med sin diabetes.
– Behandling av parodontit hos personer med typ 2 diabetes har visat sig kunna påverka glukosnivån på ett positivt sätt och leda till en sänkning av HbA1c med cirka 4,4–7,0 mmol/mol.
– Personer med höga blodsockernivåer löper mycket större risk att drabbas av svampinfektion i munnen – candida övertag i munnen.
Gum har tagit fram ett faktablad där vi tar en närmare titt på parodontal sjukdomar och går igenom det dubbelriktade sambandet mellan diabetes typ 2 och parodontit. Du kan ladda ner faktabladet både på svenska och på engelska nedan.
Källa: Gum