Frågor och svar
Här kan du ställa frågor och få svar från NIOM (Nordic Institute of Dental Materials).
Varför är det bra att använda tandkräm med fluor?
I ”fluortandkräm” finns natriumfluorid, som frisätter fluoridjoner i vatten. Fluoridjoner stärker tänderna så att det blir svårare att utveckla karies, det vill säga att få hål. Dessvärre kallas det bara ”fluor” felaktigt när det gäller tandkräm, munskölj och tabletter. Fluoridjoner är inte detsamma som fluor. Fluor är en gas.
Kan det vara farligt att använda tandkräm med fluor i längden, i så fall varför?
De mängder av fluor som används i tandkräm är ofarliga, även om man använder natriumfluoridtandkräm hela livet. Enda undantaget är om man får sitt dricksvatten från brunnar med hög fluorhalt och dessutom använder fluoridtandkräm samtidigt som tänderna bildas. Då kan man riskera att få vita fläckar i emaljen.
Används olika fluor till tandkräm och till skidvalla?
Ja helt olika. I tandkräm är det natriumfluorid och i skidvalla är det en kemisk förening som heter PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser). Också när det gäller valla är det fel att kalla det ”fluor”. Största problemet med PFAS är att ämnet inte bryts ned i naturen och att det kan tas upp i kroppen hos människan som exponerats. Man misstänker att det kan ha negativa hälsoeffekter.
Du kan läsa mer här:
Källa: NIOM
NIOM har till uppgift att arbeta för att medicintekniska produkter, som används inom tandvården i Norden, uppfyller de hälsomässiga och tekniska krav som kan ställas med hänsyn till utvecklingen inom området.
Relaterat: