Gener en faktor i att bekämpa tanderosion
Erosiv tandnötning är ett växande problem. Trots att orsakerna är många, från ökad konsumtion av läsk och sur mat, vet vi nu att gener också spelar en roll. En nyligen gjord NIOM-studie går in på ämnet.
– Med tanke på att kromosom X-lokalisationen visade sig vara associerad med tandkaries ville vi undersöka associationen mellan en viss lokalisation och tanderosion när kostvanor tas i beaktande som en samverkansfaktor, säger Aida Mulic.
Mulic är en forskningsledare vid NIOM. För att studera denna specifika lokalisation, Xq26.1 – 27.3, samarbetade hon med Alexandre Rezende Vieira, Mariana Bezamat, Jenny Bogstad Søvik, Amer Sehic och Amela Tulek.
Omfattande analys
– Vi undersökte associationen mellan lokaliseringen och erosion hos en grupp 16-18-åringar, säger Mulic. De samlade salivprover, data om erosionsupplevelser och kostinformation. Datan användes sedan för genotypanalys. Sedan använde de logistisk regression för att analysera och beakta kost- och munhygien data, med antagandet att tanderosion är en komplex gen-miljömodell.
Signifikant association
– De genotypiska analyserna visade en association mellan kromosom X-markören rs1324156 och tanderosionsfenotypen, säger Mulic.
I studien visade logistisk regressionanalys att i närvaro av mindre vanligt allel av rs12687601 och rs1324156 är tanderosion mer benägen att utvecklas när den är associerad med sura kostvariabler från enkäten.
Resultaten tyder på att tanderosion kan vara resultatet av interaktioner mellan genetiska och kostfaktorer, säger Mulic.
Källa: NIOM