Krönika

4 maj 2022

2D Smile design vs. 3D Virtuell patientplanering

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Kanske har ni testat någon av dessa smartphone-appar, där man kan se sig själv med olika frisyrer? De lockar till skratt, och kan ge impulser. Men min frisör kan självklart inte ge mig samma frisyr som den fejkade bilden i appen.

2D Smile design – som vi hittills utfört den – fungerar ungefär så. När vi tar några bilder på patientens tänder och editerar bilderna vackra, vad har vi? Jo, ett underlag, som bäst. Men det är också allt. Bilden säger såklart inget om hur de nya tänderna fungerar i relation till bettet varken i IP eller i artikulation eller om tandplaceringen ens är möjlig.

”All inclusive”

De digitala redskapen tar det vi kallade Smile design till en annan nivå. Och det estetiska är på sätt och vis något vi får på köpet, när vi designar funktionen.

I dag kan den som vill skapa en 3D-modell av patienten i sin dator. All inclusive: tänder, rötter, benvävnad, tandkött, tändernas struktur, hur patienten biter, liksom patientens ansikte, mun, läppar, näsa – allt.

Här skapas inte bara estetisk tandvård med större träffsäkerhet. Man kan behandla patienten virtuellt och simulera en behandling. Det råder delade meningar i tandläkarkåren om hur pass seriösa vissa typer av estetiska behandlingar egentligen är. Men vad man än tycker, finns det en sak som de flesta skriver under på: Estetik är subjektivt och emotionellt.

Därför är det viktigt att låta patienten ta del av förväntat estetiskt slutresultat. Patientens förmåga att förstå tredimensionella bilder, är bra mycket bättre än enbart tandläkarens muntliga information eller tvådimensionella bilder. Det tredimensionella alternativet är förankrat i verkligheten på ett helt annat sätt. Jag kan visa olika scenarier och konsekvenser för patienten redan innan behandlingen börjar. Den dialogen är utomordentligt värdefull.

Oändliga möjligheter

Ett exempel: Låt oss säga att jag vill göra en betthöjning. Jag skapar en 3D-modell, och placerar in tänderna, så att kontakterna blir bra. Då upptäcker jag att si och så många tänder måste slipas. När jag slipat av dem virtuellt, upptäcker jag kanske att patienten inte får några kontakter i fronten. Patienten får med all säkerhet en icke-önskvärd bettförändring. Då byter man strategi! Kanske det fungerar bättre med att sänka betthöjden, slipa färre tänder och kanske bygga upp två tänder i komposit och göra de andra med kronor. Eller så kan patienten besluta sig för att avbryta behandlingen helt och hållet. Närmare total valfrihet än så, kan man inte komma idag.

3D-redskapen ger oändliga möjligheter att behandla patienten virtuellt med hjälp av datorn. Själv har jag planerat i 3D i nära sex år nu. Metoden är helt ovärderlig.

Virtuell 3D-planering görs redan idag av tandtekniker. Jag anser att specialister inom oral protetik bör ta till sig virtuell 3D-planering snarast. Jag är övertygad om att specialisterna skulle bli förälskade i redskapet. Men 3D-planering är minst lika värdefullt för allmäntandläkaren som får större inflytande över processen. Jag vet exempelvis att många tandläkare ofta känner sig vilse i material-djungeln. Glaskeram eller MK? Var kan jag använda zirkoniumdioxid? Hur mycket preppning behövs på respektive tand? En 3D-simulering kan visa att en viss tand inte behöver slipas alls, medan andra behöver preppas desto mer. På sina håll är det tyvärr så att tandläkarna preppar lika mycket på alla tänder. Med virtuell 3D-planering kan en tandläkare – i dialog med teknikern – få koll på vilken tand som skall preppas med vilket material och vad det får för konsekvenser.

Seeing is believing

Låt mig sammanfatta och betona: De digitala redskapen tar det vi kallade Smile design till en annan nivå. Och det estetiska är bara en del av det. 3D-metoden gör att du styr vården bättre och kan välja material efter det resultat du och patienten vill uppnå. Patienten får en bättre och mer realistisk bild av slutresultatet.

/Michael Braian

Michael Braian, är både tandläkare och tandtekniker i Malmö som här rapporterar löpande om forskning och klinisk tillämpning av ny teknik.

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev