Angeläget om infektionsmedicin på Madagaskar, lemurernas ö
Nyårsresan 2019 går till Madagaskar, denna jättelika och säregna ö utanför Afrikas fastland. Ön är något större än Sverige och utgör nästan en egen minikontinent i Indiska Oceanen. Kursgivare är en av landets främsta inom infektionsmedicin, Professor Bertil Christensson från Lund.
Varför har infektionsmedicin plötsligt blivit så betydelsefullt? Jo, insikten att infektion/inflammation ligger bakom de allra flesta sjukdomar som vi människor får har drabbat oss. Alltifrån lömska bakterier som orsakar tandlossning och sedan tar sig ut i blodbanorna där de bidrar till kärlsjukdomar, till bakterier som tar sig igenom den inflammerade tarmslemhinnan ut i blodet. Detta beror bland annat på att vår kost inte innehåller tillräckligt med nyttiga fibrer och ofta för mycket socker och fett. Säkerligen spelar också många andra faktorer in, som den industriproducerade maten. Den är ofta både kaloririk och näringsfattig och innehåller också många olika onaturliga tillsatser.
Antibiotikaresistens, köttätande mördarbakterier, sepsis som dödar fler än cancer och hjärtinfarkt, och människan, både hotad och beroende av bakterier, är andra heta teman. När jag talade med vår kursgivare Bertil Christensson första gången blev det ett långt samtal som mest kom att handla om tarmfloran och den otroligt spännande forskning som nu sker på detta område. Tar vi till oss den kunskap som redan nu finns kan vi utan tvekan förbättra hälsoläget dramatiskt både allmänt och hos oss själva.
Den spännande ön Madagaskar
Madagaskar är världens fjärde största ö, vilken för ca 135 miljoner år sedan splittrades från urkontinenten Gondwanaland. En landmassa bestående av Madagaskar och Indien separerades då från Afrika. Kontinentaldriften skulle slutligen frigöra Madagaskar från Indien för ca 90 miljoner år sedan och geografiskt bli en isolerad ö utan landförbindelser med andra kontinenter. Sedan dess har flora och fauna utvecklats enligt delvis egna linjer. Människan har bara funnits på Madagaskar i 1500 år och anlände under en period av folkvandringar från Sydostasien. Idag har befolkningen både indonesiska och afrikanska rötter.
Vi hade en fantastisk kursresa till Madagaskar 2007 och därför vill vi nu återvända. I Nosy Be där vi har kursen finns några lite större hotell, men under de privata tilläggsarrangemangen kan man bara ta 10-12 deltagare på varje ställe. Känslan när man kommer till ett litet, litet ställe i väglös terräng är obeskrivlig. Man kommer nära naturen, ser människornas livsvillkor och hur förnöjda de är trots att de i vårt tycke inte har någonting. Förra gången kom vi till en skola där man skrev och räknade genom att rita i sanden…
Många arter inom både växt- och djurliv är ålderdomliga och saknar motsvarigheter på andra håll i världen. Lemurerna och vissa halvapor representerar de äldsta grupperna inom primatfamiljen. Att gå ut en sen eftermiddag och spana på nattaktiva lemurer ger en känsla som man bär med sig länge. Bristen på större rovdjur är en av förklaringarna till variationen av ålderdomliga däggdjur, t ex drygt 100 arter bara av lemurer.
Välkommen att följa med oss till Madagaskar!
Med vänlig hälsning
Tore Sahlin
Se mer om våra kursresor på Curomed.se. Endast 2 platser kvar till Kroatien och 5 platser till Mongoliet.
Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.