Krönika

16 juni 2015

Att ärva optik/luppar är som att ärva löständer

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

FRÅGA: Kan man ärva någons luppar? Ja, det skulle du kunna men du blir fast i den förra ägarens personliga inställningar.

Magdalenas SVAR:

Idag tar jag mig friheten att själv ta upp en fråga som jag ofta får när jag utvärderar ergonomi i kombination med optik.

Luppar hjälper dig att förstora och de behövs när arbetsytan av det man tittar på oftast är mindre än 3 mm². Man anstränger både ögon, ansikte och nackmuskulatur för att kunna se små detaljer. Det beror på att man inte har skärpa av bilden var som helst då man förstorar utan måste anpassa sig till avståndet där man har skärpa och ser bra. Det är inte bara kroppshållningen som anpassas utan även ögonen.

Vid tillpassning av luppar ska man ta hänsyn till individens optiska styrkor, pupillbredd, pupillhöjd, vinklar inåt samt neråt för placering av lupp. Vid tillpassning av båge, som också utgör en del av optiken, ska man ta hänsyn till var och hur näsa och öron sitter i ansiktet eftersom de utgör själva upphängningsanordningen för optiken

Som ergonom tycker jag dessutom att man ska tillpassa optiken efter en kroppshållning där risken för belastningsskador minimeras, alltså där man både ser bra och mår bra. Det är viktigt med rörelsefrihet och eftersom luppar till viss del låser in dig i en ställning är det viktigt att inte förstora mer än vad arbetet kräver. Ju mer man förstorar desto mer krymper synfältet, de rörelser du gör med huvudet upplevs större och skärpdjupet minskar.

Luppar är personliga och ska följa med medarbetaren

Sammanfattningsvis tycker jag att det är bättre att låta medarbetare få med sig sina luppar när de slutar, såvida lupparna inte är omjusterbara. Alternativt bör medarbetare få köpa ut sina luppar eftersom en annans persons optik kan skapa en rikligt dålig arbetsställning. Har man inte problem med arbetsställningen kan det ändå bli besvärligt för synen vid tillpassning av egna luppar om man vant sig vid någon annans optik. De egna kan kännas helt fel och kan bli svåra att trivas med trots individuellt rätt anpassning.

 

Lycka till!

 

Magdalena Gustafsson
Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

 

Skicka en fråga till magdalena@meridentoptergo.com

 

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev