Krönika

8 september 2014

Bra arbetsställning (sammanfattning)

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

I mina bloggar om dentalergonomi har jag tidigare gått igenom de vanligaste orsakerna till besvär och skador i arbetet. Här följer en sammanfattning av vad du bör tänka på för att hitta en optimal arbetsställning. 

Rak och stolt hållning

En bra hållning får du om du håller händerna som om du trär en nål på en tråd. På den höjden ska patientens mun också vara (patientens näsa i din brösthöjd).

Nacke 2  Sittande röd

Dra hakan bakåt (en rak och stolt hållning).

Sänk blicken

Sänk blicken, böj därefter på nacken bara så mycket som behövs för att kunna se in i patientens mun.

 

Arbeta med armarna i raka banor

Arbeta alltid med armarna i raka banor. Det innebär att du behöver vrida på patientens huvud, arbeta med spegel och förflytta dig runt patiens huvud för att hitta rätt arbetsställning.

Raka armar

Föreställ dig en rak linje från din näsa ner mellan brösten och ner till den tand patientens mun som ska behandlas så slipper du få vriden hållning. Arbetssättet kräver att man arbetar med spegel.

 

Arbeta i balans

När man assisterar kan man ibland behöva vara något högre upp med huvudet än den person som opererar. För att få variation är det bra att ibland stå och arbeta. Förhållandena mellan din överkropp och patientens mun skall dock vara detsamma som vid sittande arbete (se ovan). Oavsett stående eller sittande arbete – sträva alltid efter att vara i balans dvs. lodlinjen faller genom öra, axel, utsidan höft och om man står upp även knä och fotknöl.

nackbesvär

 

Arbeta gärna stående

Rörelsevariation är alltid bättre än en perfekt sittande arbetsställning som man f ö ofta behåller alldeles för länge. Stående arbete ger ca 50 % mer rörelsefrihet än sittande arbete. Orsaken till att man gärna vill sätta sig är förmodligen att det är lättare att koncentrera sig och att man är stadigare på handen. Sittande kräver också mycket mindre energi än stående.  Viljan att sitta går säkert också tillbaka på nedärvda system som säger att ”då du inte jagar ska du vila”. I dagens samhälle är problemet istället att vi är alltför stillasittande.

 

Böj nacken så lite som möjligt

Böjer man huvudet framåt faller tyngpunkten framför lodlinjen och belastningen ökar på strukturerna över axlar och nacke ju mer man böjer sig. Statisk belastning uppkommer vid en liksidig och långvarig belastning på grund av syrebrist i musklerna. Man utsätts snabbare för syrebrist i musklerna om belastningen är högre, vilket innebär att ju mer man böjer på nacken desto högre blir belastningen och ju snabbare får man problem.

Detaljarbete kan kräva optik

Vid detaljarbete styr synen hela kroppen in i en ställning där ögonen kan se bra och där kroppen får vara ett stativ för synen. Känner du igen detta är det viktigt att du först sätter dig i en bra arbetsställning och därefter anpassar eventuell optik. Är det ändå svårt att sitta kvar i den arbetsställningen kan det bero på att du vill se detaljerna lite större och då kryper närmare inpå. Antingen får man göra ”resan” 10 cm bakåt och se mindre eller så kan man jobba med förstorande luppar som justeras efter ditt personliga arbetsavstånd där du kan behålla god ergonomi. Om du däremot sitter i en god arbetsställning men ändå behöver backa för att se klart behöver du ha optik med starkare +styrka.

Huvudets vikt dubbleras om böjningen framåt är mer än 25 grader på grund av den hävarmseffekt som uppstår. Prismaglasögon som är speciellt framtagna för tandvård höjer bilden och möjliggör en mer upprätt arbetsställning.

Hoppas att du med hjälp av dessa tips hittar din optimala arbetsställning!

 

Min nästa blogg kommer att handla om träning!

 

Hälsningar

Magdalena

Magdalena Gustafsson
Leg. sjukgymnast
Merident/Optergo
Mail: magdalena@meridentoptergo.com
Tel
: 031 887727.

 

 

 

 

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev