Krönika

9 oktober 2014

Bra ergonomi för gott teamarbete tandläkare/tandsköterska

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Idag tar jag upp de utmaningar som ligger i att hitta rätt arbetsställning i samarbetet mellan tandläkare och tandsköterska eller i ensamarbete för tandhygienist.

Ibland skulle man behöva vara en bläckfisk som både kan hålla i spegel, sug och borr samtidigt som man byter bomullstussar och blandar fyllningsmaterial. Ensamarbetande tandhygienister har ibland problem med att de har för få händer. Jag har till och med sett tandhygienister som sitter med spegel och sug i ena handen och skrapar tandsten med den andra.

Kemi eller ergonomi?

Teamarbetet mellan tandläkare och tandsköterska är inte heller alltid lätt eftersom det ibland är trångt med benutrymmet under patientstolen. Man sitter t o m ofta lite snett för att inte krocka. Ibland krockar man även med huvudena och ibland är problemet att den ena är lång och den andra kort. Ska man tänka Kemi eller Ergonomi? Kan alla arbeta ihop oavsett längd? Det är de frågetecknen jag på ett enkelt sätt skulle vilja räta ut.

Vanans makt är stor

Rörelsemönster är dock ganska djupt rotade och någon kollega sa vid ett tillfälle att ska man träna in ett nytt rörelsemönster bör man upprepa samma rörelse ca 500 gånger innan den blir en vana.Om man arbetat fel från början måste man också ha en vilja till förändring. Ta hjälp av någon som vet hur du bör förändra din arbetsställning så kan du sedan själv känna och förstå med kroppen om du arbetar rätt eller fel. Man behöver också veta att det finns tid till förändring annars blir det lätt att man tänker ”jag ska bara…” och så sitter man där tills man får ont igen.

Om två ska arbeta tillsamman men egentligen inte trivs med varandra är det en påfrestning för kroppen, eftersom den kemiska balansen av stresshormoner står i beredskap och kroppen har ett påslag av ”figth flight” i onödan.  Det är bara så våra urminnes överlevnadssystem fungerar.

Ingen ergonomikunskap på schemat på tandläkarhögskolorna

Ytterligare ett problem som jag som ergonom upptäckt är att man på Sveriges tre största utbildningsorter för tandläkare knappast lagt in någon ergonomi på schemat över huvud taget (enl elever och lärare) trots vetskapen om att ca 70 % av alla tandläkare i världen, inklusive Sverige, har problem från nacke och axlar på grund av dåliga arbetsställningar.

Tandläkare/tandsköterska i samspel för att uppnå god ergonomi för båda

Tillbaka till teamarbetet. Sitter tandläkaren i en god ergonomisk ställning skapas en bättre förutsättningar för tandsköterskan att också inta en god arbetsställning. Båda behöver se vad de arbetar med i patientens mun men tandläkaren måste först och främst se annars kommer båda att vara i vägen för varandra. Sitter tandläkaren i en dålig ergonomisk ställning och t.ex. har sitt huvud rakt ovanför patientens huvud och dessutom har ett kort avstånd mellan sina ögon och patientens mun, då skapar man också en dålig ergonomi för tandsköterskan som får svårigheter att att se in i kaviteten. Se mina tidigare bloggar Bra arbetsstallning, sammanfattning och Ögonen styr arbetsställningen.

Rörelsevariation motverkar statisk belastning

Om man studerar de ergonomiska nackdelarna för en tandläkare är det uppenbart att tandläkaren är mer utsatt för statisk belastning än tandsköterskan. Fördelen är att tandläkaren är den som i första hand måste se bra in i patientens mun för att kunna utföra behandlingen. Nackdelen för tandsköterskan är att hon alltid har andra platsen för att kunna se in i patientens mun. Fördelen är att hon har ett rörligare yrke än tandläkaren och därmed inte är lika utsatt för statisk belastning. Det är dock viktigt att utnyttja rörelsefriheten och inte parkera sig i en ställning. För alla yrken, arbete samt fritid, gäller att rörelsevariation alltid är det bästa för kroppen.

Hälsning

Magdalena

Magdalena Gustafsson

Ergonom/leg Fysioterapeut

Ergonom/leg Fysioterapeut
MeridentOptergo AB
www.meridentoptergo.se

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev