Delad glädje är dubbel glädje
Att kunna dela med sig känns fint, inte minst i dessa tider. Det är nästan lite inne att dela med sig, inte bara i juletider. Många av oss lever ju i överflöd. Då tänker jag inte bara på pengar och annan rikedom utan också på annat som mat, prylar och inte minst information.
Just information har tidigare varit förbehållen några få men håller idag på att bli allt mer öppen och tillgänglig. Den digitala revolutionen öppnar nya möjligheter och mångfald. På senare tid har t.ex. Dental24 blivit en betydande nyhets- och informationskanal för alla som arbetar med svensk tandvård.
Det betyder också att allt fler kan ta del av information av allmänt intresse utan att någon filtrerar eller censurerar informationen. Det sker än idag och du finner det på närmare håll än du förmodligen tror! Detta håller dock som väl är på att förändras. Synd för dem som av olika själ vill kontrollera informationen men bra för dem som vill sprida och dela med sig av information och kunskap. Med öppen och delad information blir vi alla mer delaktiga, upplysta och kunniga. Det märker vi inte minst på våra slutförbrukare, patienterna. Wikipedia är ett annat bra exempel.
Vi läser nästan dagligen om papperstidningars framtida existens. Egentligen borde det ju innebära ett Mecka för journalister och olika mediehus när efterfrågan på både information och tillgänglighet ökar samtidigt som produktions- och distributionskostnaderna minskar. Läste också i dagarna att både Aftonbladet och Svenska Dagbladet numera läses mer online än i pappersformatet. Troligen fortsätter denna trend och kommer kanske också att gälla för fackpress. Vill du veta mer om mediatrender kan du läsa vad Peter Siljerud på Futurewise skriver i sin artikel: Framtidens media. Varning, sätt inte kaffet i halsen!
Utvecklingen inom media är delvis orsakad av avsaknad på nytänkande, entreprenörskap och förändringsbenägenhet samt kunskap om den digitala tekniken som förändrar allas vår vardag. Det behövs ett helt nytt ”tänk”. Det som tidigare tog lång tid och var svårt att ta del av går nu blixtsnabbt att ”dela” och blir dessutom mer överskådligt och sökbart till betydligt lägre kostnad. Jämför med vad som har hänt med musik sedan vi fick mp3 och Spotify. Nu gäller det gäller att ”tänka nytt” och kanske se pappret som ett komplement till det digitala, inte tvärt om.
Gott nytt 2013!
Per Ahlberg
Relaterat material: Svd: Miljontals människor förlitar sig på digitala nyhetskällor. Samtidigt sitter toppchefer på The New York Times Company, News Corporation och Schibsted och rynkar pannorna över ekonomin när läsarna hellre klickar på Facebooklänkar än hämtar tidningen i brevlådan. Trots tillväxten online är deras oro befogad. Läs mer ››
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.