Den hängande gaffeln
Att ändra attityder och beteenden är en av de svåraste uppgifter man kan ägna sig åt.
För att varaktigt ändra detta hos en person krävs att man ändrar personens medvetna eller omedvetna uppfattning. Det är en människas uppfattning som ligger till grund för hur man beter sig.
Tjat som ett sätt att påverka någon får ofta motsatt effekt. Den man tjatar på mobiliserar ett ökande motstånd mot förändring och den som levererar tjatet får en allt tunnare magsäcksslemhinna och hjärtmuskel!
Genomför gärna följande experiment: Låt två personer ställa sig mot varandra, armarna sträckta uppåt och låt de två personernas fingertoppar nudda varandra. Den längre börjar nu trycka allt hårdare mot den kortares fingrar. Trycket ökas kontinuerligt. Vad händer? Jo, den kortare trycker tillbaks. Ingen faller men spänningen, trycket, mellan de två ökar. Precis som när man lägger ett mentalt tryck på en annan person genom att tjata – trycket ökar men ingen flyttar på sig.
Hur ska man då bära sig åt om man vill ändra någons beteende, t.ex få en patient att börja med daglig approximal rengöring?
Regel nr 1: Se till att patienten ställer en fråga till vilket svaret är det du vill ha sagt. När en människa ställer en fråga lyssnar de ivrigt och nyfiket på svaret. Är dessutom budskapet drastiskt och lite roligt sjunker det djupare in i patientens medvetande.
Rekommendation:
Häng en gaffel i en tråd från taket. Gaffeln bör hamna i ögonhöjd en meter framför patientens ansikte. Det är omöjligt för den nya patienten att undvika att se den. Det är fråga om minuter innan patienten frågar ”varför hänger det en gaffel från taket”? Ditt svar blir ”för att du ska fråga, för när du ställer en fråga lyssnar du på svaret, för nu är du duktigt nyfiken eller hur”? Patienten svarar litet skrattande och förlägen ”jaaa”.
”Svaret på din fråga är: om jag kunde få mina patienter att hålla lika rent mellan sina egna tänder som de håller mellan tänderna på gaffel, skulle de inte behöva mig”. Kort paus så att budskapet får tid att sjunka in, sedan fortsätter du ”det finns ingen som vill ha skit mellan tänderna på gaffeln, det är ju äckligt, för den ska du ju ha i munnen en minut per dag”. Ny kort paus. ”Det du har mellan dina tänder räcker till att breda som pålägg på två tekakor”. Den intelligente patienten svarar generat skrattande ”men gaffeln kan jag ju köra i diskmaskinen” varvid du snabbt replikerar ”det kan du göra med dina löständer också om du är lite mer oförsiktig”!!!!
Många var de patienter som kom för revisionsundersökning som småmysande sa: ”fasen ta dig, sedan jag var här och frågade om gaffeln kan jag aldrig diska utan att gå och dra en tandtråd mellan tänderna”.
En nytt uppfattning var implementerad och beteendet förändrat.
Lycka till önskar
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.