Det våras för digitala avtryck
Nu när vi huttrar och klagar på att det är kallt ute, tycker jag vi ska se fram emot våren som kommer. Inte bara för att solen behagar värma oss igen då, utan också för att jag tror att de digitala avtrycken stärker samarbetet mellan tandtekniker och tandläkare – och därmed den digitala utvecklingen som helhet inom tandvården.
Tandläkare på digital avtrycksutbildning
Kul att visa vägen
Vi i tandteknikerkåren har länge varit duktiga på att digitalisera vår produktion för att slippa en del gamla, tråkiga och dåliga felkällor. Jag kommer ihåg vår första labscanner som vi köpte på 90-talet. Då snackar vi Hi-tech med den tidens måttstock. I dag är den ett roligt minne som vi nyss hittade på lagret och kommer spara för framtiden.
De senaste åren har vi hela tiden sagt att nu äntligen börjar det hända något på tandläkarsidan också, men det blev aldrig riktigt så. Det ville inte riktigt ta fart.
Som vanligt anammade tekniknördarna det först, men vi alla väntade på den breda massan. Den kom inte då, men nu ser det annorlunda ut.
Hos oss har vi tagit emot digitala avtryck i många år. Från början var det ett, då och då. Sedan blev det mer regelbundet. Förra året tror jag vi inledde med närmare 20% digitala, och nu är vi redan nära vårt första mål på 50%.
”Plötsligt händer det”
Det roligaste är att kunder jag verkligen inte trodde skulle anamma detta plötsligen vill vara med på tåget. Alla kanske inte riktigt vet hur tåget ser ut, men de vill vara med.
För mig är detta en absolut höjdpunkt. Helt plötsligt har man långa diskussioner med tandläkare som hittills varit ganska avvaktande. Nu vill de veta allt vi kan göra tillsammans digitalt. Allt från de äldre, som tyckte det var försent, till vissa yngre som inte får ihop vad de tjänar på det rent ekonomiskt.
När de väl fattat beslutet vill de lära sig använda det maximalt, och gärna omedelbart. Då måste jag slå till någon typ av broms. Ambitionsnivån är hög, så klart, med tanke på investeringen och försäljarnas argument.
– Vi tar det ett steg i taget, är mitt generella råd.
Vad händer framöver?
Vi har alla sett i de senare upphandlingarna från flera Regioner att de önskar tandtekniker som kan arbeta med digitala avtryck. Jag tror vi måste inse att inom en ganska snar framtid kommer den önskan omvandlas till ett krav.
Teknikerkåren är just nu verkligen ojämn när det gäller detta. De flesta förstår och accepterar utvecklingen, men håller sig till att se på vad andra gör. Vissa bryr sig inte och kör på i gamla hjulspår. Några få har valt att profilera sig på enbart digitalt. Alla tandtekniker som vill vara verksamma i framtiden måste fundera på den saken. Jag har alltid tjatat om det, men nu verkar det hända på riktigt.
/Mats Lindblom
Westdent AB
mats@westdent.se
www.westdent.se
www.facebook.com/halmstadsdental
Mats Lindblom är tandtekniker och VD på Westdent AB (f d Halmstads Dentaltekniska) med inriktning på CAD/CAM och helkeramik.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.