Digitalisering – till vilken nytta?
Det börjar nästan bli lite tjatigt med detta ord ”digitalisering” men så är det också kanske något av den största förändring som skett under de senaste par hundra åren. Digitaliseringen påverkar oss alla – varje dag.
Det finns snart inget som inte går att digitalisera. Och förmodligen har vi bara sett början på detta nya sätt att processa händelseförlopp och dela information på. Det vi ser just nu att de digitala tillämpningarna blir alltmer användarvänliga, smäckra och mer felfria. Att gå tillbaka till papper, mekaniska eller analoga lösningar är redan för de flesta helt otänkbart. Det vore som att gå tillbaka till den analoga och mekaniska räknestickan! Kalkylatorn har sedan 1970-talet helt ersatt den gamla heliga räknestickan som hamnat på museet eller kanske i något förråd. Så kommer det säkert också bli med en hel del andra lösningar baserade på gammal teknik och erfarenhet.
Vad är då (patient)nyttan med digitaliseringen? Jag skulle vilja säga massor! Nu när information och kunskap ”bara är en knapptryckning bort” vill de flesta säkert inte vara utan de olika digitala funktionerna såsom digital journaler, bilder (vanliga och röntgen), mejl, webb, sms, telefon och appar. Allt detta är ju digitalt idag. Så varför inte digital scanning, CT/CBCT, avtryck, foto, laser, kommunikation, m.m.? Allt detta kommer ytterst patienten tillgodo med mindre felkällor (avvikelser), ökad spårbarhet, delaktighet och bättre kommunikation. Vi får en mer upplyst kund/patient.
Varför går då inte bytet till digitala lösningar fortare? Ja, förmodligen tycker de flesta av oss att det är jobbigt att lära om och förändra oss. Yngre människor har förstås lite mindre problem med detta. Jag måste tillstå att det var jobbigt att hålla reda på alla dessa nya lösningar, lösenord och uppdateringar innan nyckelringen uppfanns ! Nu är nyckelringen också digital, i alla fall för alla oss Mac-användare som inte har lust att gå ner oss i tekniken mer än nödvändigt utan hellre ser till användarvänligheten. Så verkar vi Mac-användare inte heller bli färre med åren. Min första Mac Plus från 1984 står nu i på vinden och på MoMa i New York. Jag minns inte vad jag betalade för den men några år senare (1987) köpte jag min andra Apple, en Macintosh SE med inbyggd hårddisk och svart/vit skärm för 28 000:-! Med detta i åtanke förefaller dagens datorer billiga! Kanske något att fundera på om du tänker köpa en ny dator eller annan digital utrustning? Du får ofta mycket värde för pengarna.
Kanske är nu dags att investera i andra digitala lösningar som ökar ditt eget värde och som gör patienterna lyckligare?
Besök Swedental i november och ta till dig av det allra senaste. Då ser du vart utvecklingen är på väg men investera bara i det som är väl testat och beprövat. Varken du är dina patienter ska vara ”försökskaniner”! Så ett gott råd är att köpa en ny version av en tidigare men vidareutvecklad modell, alltså inte en helt ny oprövad modell eller teknik. Inte ens IT-chefer vill alltid ha den senaste programversionen utan låter andra användare bugga av/testa produkten först. Att rådgöra med tidigare användare (referenser) är heller inte så dumt.
Själv har jag bytt ut min gamla Mac och iPhone många gånger nu. Om du byter bil var tredje år så bör du nog också byta ut olika digitala produkter. De blir snabbt gamla. Så är det bara. Se till att inte åldras med de gamla lösningarna. Det är viktigt än någonsin att vara ”kompatibel” med nuet.
Hoppas att vis ses på Swedental!
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.