Krönika

11 april 2019

En bra chef ger inte lön utan inflytande

Carl Emil Rexman

Tandläkare och driver Praktikertjänstkliniken Skeppsbron i Malmö

Vår bransch, bland många andra, är för tillfället hårt drabbad av pensionsavgångar och brist på arbetskraft samtidigt som arbetsuppgifter ändras i och med digitalisering.

Maskiner och algoritmer tar hand om allt fler uppgifter som tidigare krävde en människohand. Tandteknik designas digitalt och produceras av sjuaxlade fräsmaskiner. Avtrycken tas med hjälp av intraorala skannrar utan någon avancerad handpåläggning. Operationer planeras digitalt och utförs utan att fälla lambåer, som tidigare var en av operationssköterskans stora uppgifter att hålla undan.

Digitaliseringen – och hur den kan få den rutinerade arbetsskaran att känna sig överflödig i sitt nuvarande arbete tillsammans med den vida kända devisen att det enklaste sättet att öka sin lön är att byta jobb – innebär att många, framför allt 80-talister och senare, gärna byter jobb. Det finns däremot också många som känner, redan som 35-åring, att en högre lön inte är moroten men väljer ändå att söka nytt för att något saknas. Benägenheten att byta jobb är alltså mångbottnad. Och lätt att förstå.

Titta bara runt omkring dig. Hur ofta byter dina vänner jobb? Jämför med hur våra far- och morföräldrar jobbade. Många i det äldre gardet fick en guldklocka efter lång och trogen tjänst. Skattereglerna kring hur anställda får uppvaktas vid pensionsavgång och årsdagar är generösa, men kanske snart ett minne blott eftersom anställda måste ha arbetat inom samma företag i minst sex år för att ta del av förmånerna.

Bland det jobbigaste som finns som arbetsgivare är att behöva nyanställa; å ena sidan kan en felrekrytering, med rådande lagstiftning, vara en rejäl utmaning, å andra sidan kan det förvisso skapa en nytändning för verksamheten och den som anställer. Däremot, att löpande behöva röra om i grytan främjar knappast varken produktivitet eller välbefinnande och leder ofta snarare till konflikt eller utmattning.

Ansvaret man som arbetsgivare har över sina medarbetare är inte bara att förse dem med lön i slutet på månaden utan en djup känsla av medverkan och påverkan av verksamheten. Inflytande helt enkelt. Och i mindre verksamheter, som i tandvårdsbranschen, är detta mer än både rimligt och riktigt.

De här tankarna bottnar i att jag tror mycket på kontinuiteten i en arbetsstyrka och att vi tillsammans kan hjälpa varandra att växa på ett sätt som gynnar både den egna personen och verksamheten i stort. Som chef och ledare krävs vakenhet och nyfikenhet för att se alla förändringar. Och helst i takt med att de sker kunna delegera nya uppgifter, så att verksamheten gemensamt, motiverat och med stolthet arbetar mot de långsiktiga målen för verksamheten.

/Carl Emil

 

Carl Emil är tandläkare och driver Praktikertjänstkliniken Skeppsbron i Malmö

Carl Emil Rexman

Tandläkare och driver Praktikertjänstkliniken Skeppsbron i Malmö

Carl Emil är tandläkare och driver Praktikertjänstkliniken Skeppsbron i Malmö

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev