Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

8 oktober 2015

Fortsättning och tankar kring förra krönikan ”Ett lätt revolutionerande sätt att arbeta”.

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

För att det ska bli möjligt att ta ut heltidslön, men arbeta 30 timmar per vecka och samtidigt ha en semestervecka varannan vecka, krävs ett nytt tankesätt.

Förutom det som beskrevs i förra krönikan kommer här lite idéer om hur man kan gå tillväga.

Gustafsprojektet

När det berömda Gustafsprojektet pågick, hade en av de deltagande tandhygienisterna fått i uppdrag att föreläsa om projektet för en grupp tandläkare. När det blev frågestund räckte en av deltagarna upp handen och frågade: ”Finns det inga hjälpkrafter på kliniken”. Föreläsaren tänkte efter en stund och levererade sedan svaret: ”Jo, vi har ju Helge”.

Helge Hannertz var den ende tandläkaren på kliniken. Han var före detta tandvårdschef i Dalarna och initiativtagare till Gustafsprojektet. Syftet med projektet var, lite vanvördigt uttryckt, att ta reda på hur tandhälsan respektive kostnaden för densamma påverkades om man satsade på tandhygienister och profylax i stället för tandläkare och lagningar.

Precis som man kunde ana förbättrades hälsan och kostnaderna minskade.

 

Tänk tvärtom

Vad har detta att göra med det revolutionerande sättet att arbeta? Jo, man tänkte tvärtom: det är tandläkaren som ska ge service till de övriga yrkeskategorierna.

Det innebär att det informellt är hygienisten som ”äger” patienten. Observera att det inte innebär att tandläkaren överger det övergripande ansvaret för patienten. Det är två skilda saker!

Att tänka och organisera sig på det sättet innebär att det blir fullständigt naturligt att arbeta enligt en modell som bygger på en långt driven teamtandvård.

Tar man sedan i beaktande att tandsköterskorna/profylax-tandsköterskorna kan frigöra tid för tandhygienisterna, inser man snabbt att den producerade vårdvolymen kan öka rejält, utan att någon ”springer fortare”.

Vårdarbetet utförs på en optimal kompetensnivå, vilket leder till lägre kostnad för patienten utan att för den skull vårdkvalitén påverkas negativt.

En ytterligare vinst är att alla i teamet får mer stimulerande arbetsuppgifter. Arbetet blir roligare!

 

Utbildning och kompetens

Eftersom det aldrig finns en så kallad ”fri lunch” funderar du kanske på ”med vad man betalar”. Svaret är utbildning och kompetens hos personalen.

Hur detta ska gå till finns beskrivet i en av mina tidigare krönikor här på Dental24.

 

Och nu till något helt annat:

Missa inte att ta BLÅ TÅGET till Riksstämman/Swedental i Göteborg – Skandinaviska Jernbanors satsning på en svensk Orientexpress.

Ombord finns restaurangvagn med god mat, lagad på plats, utmärkt vinkällare, linneduk och brutna servetter på bordet. Pianobar med fullständiga rättigheter vissa dagar (kolla detta i samband med att du beställer biljett).

Pris mellan 400 och 450 kronor enkel resa i andra klass. Blir vi tillräckligt många uppgraderas vi utan kostnad till en förstaklassvagn. Se BLÅ TÅGET>>

Tore Sahlin är med på tåget och talar om kost, hälsa och viktminskning.

Vill någon samtala med mig finns också möjlighet då jag avser att åka med.

 

Beställ biljett på tel 0771 501 501 eller info@blataget.se och berätta att ni är tandvårdspersonal eller tandtekniker. För information om resan>>

 

Väl mött på mässan i Göteborg!

Er tillgivne

Gordon M

gordon.meland@gmail.com

Tel 070 21 31 201

Hemsida: www.gordonm.se

 

 

 

 

Gordon Meland

Odontolog (Pensionär)

Odontolog, Trafikflygare mm och nu till sist Pensionär

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev