Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

9 maj 2013

Hälsofrämjande insatser om Kost och Fysisk aktivitet inom tandvården?

Ulrika Lindmark

Fortsätter på spåret om fysisk aktivitet, kost och oral hälsa. Det är fantastiskt inspirerande att arbeta på en avdelning där fler professioner inom hälso-och sjukvård är representerade och också mer och mer försöker samverka, både inom forskning och utbildning. Att vi inom utbildning samverkar är ju en förutsättning för att även professionerna inom verksamheten samverkar. I mångt om mycket gör man det så klart, men där tandvården ligger lite efter. Nåväl, nu kan vi tack vare gemensamma intressen även samveka när det gäller forskning om fysisk aktivitet och oral hälsa. Denna relation kan ju för många verka långsökt, men lägger man in kostvanor samt läser mitt tidigare inlägg om sockerkonsumtion och fysisk aktivitet, finns det en hel del gemensamma beröringsområden såsom samband mellan sämre kostvanor och mindre grad av fysisk aktvitet = ökad risk för övervikt, fysisk aktivitet och bättre självupplevd hälsa (munhälsa?), fysisk aktivitet och mer konsumtion av energidrycker = ökad risk för erosionsskador samt mer sockerinnehållande produkter och ökad kariesrisk mm mm. Om allt löper på, kan vi förhoppningsvis starta en studie för att studera dessa samband lite närmar. Kanske är det så att både kost och fysisk aktivitetkan ingå som en viktig hälsofrämjande aspekt att lyfta inom tandvården framöver. Vi inom tandvården har verkligen en unik möjlighet att vara med att påverka individers möjlighet till hälsosamma val. Men… först måste vi ta fram lite mer forskningsresultat som stöder min och andras hypotes i denna fråga.

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev